Auto testovi
90

Testirali smo BYD Dolphin: Novajlija koji drži lekciju razvikanim imenima

E. Z.
Foto: E. Z./Klix.ba
(Foto: E. Z./Klix.ba)
Količina kineskih marki i automobila sve je veća čak i na našem tržištu, a jedna od najiščekivanijih svakako je BYD. Možda je nekome još uvijek nepoznato ime, ali marka koja je samo u prošloj godini prodala više od 1,5 miliona električnih automobila svakako zaslužuje pažnju, pogotovo sada kada su stigli i u BiH.

Teško je ne biti skeptičan prema brojnim novim automobilskim markama, prije svega zato jer tržište automobila nije jednako kao i, na primjer, tržište mobitela, pa osim dobrih performansi i dizajna kupci tu traže i povjerenje prema marki, pouzdanost kao i dobru podršku nakon same kupovine automobila. Ipak, i među novim markama, uglavnom iz Kine, ističu se neka imena koja prave velika globalna pomjeranja i sa razlogom privlače pažnju i veliki broj kupaca.

Prvi na toj listi je upravo BYD, skraćeno za Build Your Dreams, kineska marka koja se u relativno kratkom roku nametnula kao jedan od svjetskih lidera u proizvodnji električnih automobila, kamiona i autobusa. Vrhunac su svakako imali prošle godine, kada su u zadnjem kvartalu po prodajnim rezultatima nadmašili čak i Tesla Motors u okviru električnih automobila, dok su u Kini imali bolju prodaju od Volkswagena u poretku svih auto marki uopšte.

Zahvaljujući kompaniji Nikola koja je u BiH postala poznata po uvozu i distribuciji Tesla automobila, sada je kod nas dostupan i BYD, a za prvi put smo isprobali Dolphin, električni gradski kompakt originalnog imena i izgleda.

Upravo ime i dizajn su jedan od prvih problema sa kojim se susreću automobili iz Kine. Većina ih donosi generički dizajn koji liči na kompilaciju evropskih automobila, a kada to spojite sa nemaštovitim imenima onda nije ni čudo da ih je teško razlikovati. BYD je već na tom prvom koraku napravio sjajan posao. Dolphin je vrlo originalno i pamtljivo ime, a zaobljene linije i dvobojna karoserija su prepoznatljivi i privlačni.

Hi-tech kokpit i komforna kabina obložena veganskom kožom

BYD se zaista trudi biti originalan u svakom detalju, a kako su uspjeli sa dizajnom karoserije, još bolje su uspjeli sa uređenjem kabine i kokpita. Iako je u današnje vrijeme teško u automobilima vidjeti nešto što niste vidjeli ranije, čak i u svom modelu sa početka ponude BYD je napravio odličan i originalan posao.

Prvi pogled otkriva kokpit koji je očekivano potpuno digitalizovan, sa malim ekranom za osnovne instrumente i zaista velikim ekranom na centralnoj konzoli dijagonale 12,8 inča. Ipak, kada se bolje zagledate, otkrićete da je ergonomski i dizajnerski Dolphin dosta drugačiji i neočekivan, a opet na sve se naviknete lako i brzo. Upravo je veliki ekran na centralnoj konzoli i glavni "party piece" Dolphinovog kokpita, jer pored odlične grafike i responzivnosti dostojne najboljih telefona BYD je ubacio i dodatni detalj rotacije cijelog ekrana. Zavisno od vaših navika ili sadržaja kojeg gledate na ekranu na dodir dugmeta ekran se iz horizontalnog okreće u vertikalni položaj, a tako mijenja i sam izgled kokpita.

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

Pored zaobljenih i ugodnih oblika, najneobičniji je svakako prekidač mjenjača koji je grupisan na centralnoj konzoli sa ostalim osnovnim prekidačima. Iako na prvi izgleda nepraktično i previše minimalistički vrtiti naprijed i nazad ovaj mali "točkić" već nakon par sati to nam je bilo vrlo prirodno i lako za korištenje, pogotovo prilikom parkiranja.

Ono što je važno za svaki kompakt ove veličine, Dolphin nudi zaista dovoljno prostora i na zadnjim i na prednjim sjedištima, gdje ravna podnica i dovoljno visok panoramski krov ostavljaju dosta komfora za noge ali i sam osjećaj prozračnosti. Naravno, kao i većina električnih automobila, i Dolphin zbog baterija u podu putnicima ne daje idealan položaj nogu dok sjede, ali ipak to nije previše izraženo i ne smeta ni na dužim vožnjama. Također, prtljažnik je sa 345 litara vrlo praktičan i upotrebljiv za auto ovog formata, gdje je posebn praktično dvotruko dno u kojeg možete smjestiti sve kablove i adaptere za punjenje.

Iako se ne trudi biti premium auto, većina obloga u Dolphinu je obložena vrlo mekanom i i na dodir ugodnom veganskom kožom, te ostavlja utisak vrlo kvalitetnog i dobro sastavljenog automobila. Suvišnih zvukova i "cvrčaka" nema ni pri vožnji na lošim cestama, te je ovdje BYD pokazao kako se radi originalan i kvalitetan interijer mnogima koji su na uštrb razvoja električnog pogona "rezali" kvalitet unutrašnjosti.

Ugodan, brz i ekonomičan

Ono čime nas je od prvog do zadnjeg kilometra na testu BYD Dolphin ugodno iznenadio je odlično podešen ovjes i njegova zvučna izolovanost, što je rezultiralo jednom od najugodnijih vožnji koje smo imali u zadnje vrijeme. BYD je ozbiljno shvatio zadatak, te se nije zamarao sportskim izgledom i velikim točkovima, nego je tako sjajno napravio ono što su mnogi evropski proizvođači pomalo zaboravili kako se pravi. Jednostavno ugodan i udoban kompaktni auto, bez pretjerano velikih točkova i tvrdog ovjesa.

Zanimljivo, masa od 1,7 tona, koja nije zanemariva za jedan gradski kompakt, nema toliko negativan uticaj na performanse i vozne osobine. Raspored težine je odličan zbog smještaja baterija u podu, te se kroz zavoje Dolphin vozi vrlo sigurno i predvidivo, dok najviše smeta činjenica da koristi prednji pogon. U kombinaciji sa instant dostupnih 200 KS i 300 Nm to znači da ćete na svaki jači pritisak papučice "gasa" dobiti i proklizavanje pogonskih točkova. To se može umanjiti umjerenim doziranjem ubrzanja ili eventualno širim gumama sa više kontaktne površine od ovih koje su bile na autu.

Što se tiče samog pogonskog sklopa, tu do izražaja dolaze izuzetne mogućnosti BYD-a vertikalne integracije unutar lanca snabdijevanja. Tako BYD pod jednim krovom integriše 8 ključnih komponenti uključujući VCU, BMS, MCU, PDU, DC-DC kontroler, ugrađeni punjač, ​​pogonski motor i transmisiju. Zahvaljujući tome BYD se može pohvaliti da prvi masovno proizvode 8-u-1 električni pogonski sistem na svijetu, a čime značajno optimiziraju korištenje prostora i energetske efikasnosti.

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

U praksi cijeli sistem radi vrlo uglađeno i efikasno, a što se tiče vozača može računati na odmah dostupna 204 električna "konja" koja Dolphinu omogućavaju ubrzanje od 7 sekundi do 100 km/h. Ne tako davno time su se hvalili sportski "hot hatch" automobili, dok Dolphin to radi kao od šale ali u isto vrijeme daje i smirenost i komfor u gradskoj vožnji koji je svojstven samo električnim automobilima.

Pogonski sklop svoju efikasnost nam je pokazao i u potrošnji struje, pa smo sa lakoćom održavali vrlo povoljan prosjek od oko 15 kWh na 100 kilometara, ili jednostavnije rečeno uvijek smo mogli računati na minimalno 350 kilometara dometa. Istina, BYD sa ovom baterijom obećava prema WLTP mjerenjima preko 400 kilometara dometa, ali kao i sve druge automobile tako i električne mi testiramo u realnim uslovima i bez odricanja osnovnih elemenata komfora koje mora imati svaki moderan auto. U svakom slučaju, Dolphin je u praksi vrlo upotrebljiv električni auto sa dovoljno velikim i stabilnim dometom koji omogućava višednevnu gradsku upotrebu ali i opuštena srednje duga putovanja na otvorenoj cesti.

Napredna baterija za opuštenu vožnju i brzo punjenje

Iako možda nije toliko poznato, BYD je pionirsko ime u industriji baterija već više od 29 godina. Njihova najnovija Blade baterija koja se nalazi i u Dolphinu donijela je mnogo inovacija, ali je ujedno ​​prošla i niz ekstremnih testova u rigoroznim uslovima, što je čini jednom od najsigurnijih baterija na svijetu. Raspoređena u niz u jednom pakovanju, svaka ćelija služi kao strukturna greda koja pomaže da izdrži silu udara ili uvijanja. Aluminijska struktura u obliku saća, sa pločama visoke čvrstoće na gornjoj i donjoj strani pakovanja baterija, uvelike povećava krutost u vertikalnom smjeru. Ovaj genijalan dizajn daje ujedno i optimiziranu snagu Blade bateriji koja ima i dug vijek trajanja sa preko 5000 ciklusa punjenja i pražnjenja.

Pored same konstrukcije Blade baterija se ističe i hemijskim sastavom, pa je tako izrađena sa katodonom hemijom od LiFePO4 (litijum željezi fosfat), zbog čega je izdržljivija u "dubokim" ciklusima od češće kombinacije LMC (litijum mangan kobalt), i očito, ne sadrži kobalt.

Za potpunu efikasnost Dolphin je dobio i napredni sistem toplotne pumpe koji štedi energiju i dolazi kao dio serijske opreme. Pouzdano radeći u širokom rasponu temperatura, sistem je dizajniran da u velikoj mjeri koristi preostalu toplinu iz okoline, pogonskog sklopa, putničkog prostora, pa čak i baterija. Povećava toplotnu efikasnost i smanjuje gubitak energije bilo da se radi o grijanju ili hlađenju, te tako održava ili povećava domet vožnje na niskim temperaturama.

Što se tiče opcija punjenja Dolphin na "brzim" DC punjačim može primiti snagu od maksimalno 88 kW, te na punjaču maksimalne snage može cijelu bateriju napuniti za oko 40 minuta. Naravno, tako jaki punjači su još uvijek rijetkost, pa na 11 kW jakom punjaču možete očekivati da će punjenje cijelog kapaciteta baterije trajati oko 6 sati.

Konkurentan i privlačan u svakom smislu

Možda najvažniji segment u kojem BYD mrsi račune drugim markama je sama dostupnost i cijena, pa su tako od prošle godine maksimalno pojednostavili ponudu sa dva nivoa opreme i samo jednom opcijom snage elektromotora i kapaciteta baterije, te tako ponudili električni kompakt sjajnih performansi od nekih 66 hiljada maraka. Čak i kada dodate bogatiji paket opreme koji sadrži dvobojnu karoseriju, veliki panoramski krov i slične detalje cijena ostaje u okviru od oko 70 hiljada maraka.

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

To je zaista teško dobiti kod drugih marki, stoga je EU i pripremila paket poreskih nameta sa marke iz Kine, uključujući i BYD, pa ostaje da se vidi koliko će to zaista moći zaustaviti zahuktalu električnu industriju iz Kine. U vrijeme kada automobili nisu bili nikada skuplji svaki dašak zdrave konkurencije i povoljnijih cijena je dobrodošao za "obične" kupce, a u slučaju BYD-a najbolje od svega je što cijena zaista nije jedini argument.

  • Osnovni podaci o testnom automobilu: BYD Dolphin Design

  • Cijena testnog modela: 69.900 KM

  • Motor, pogon i ovjes: jedan elektromotor, pokreće prednje točkove. Najveća snaga 204 KS i 310 Nm obrtnog momenta, Litijum željezo fosfat (LiFePO4) baterija kapaciteta 60 kWh smještena u podnici. Nezavisni McPherson ovjes naprijed i multilink ovjes nazad.

  • Dimenzije i težine: dužina - 4.290 mm, širina - 1.770 mm, visina - 1.570 mm, međuosovinsko rastojanje - 2.700 mm. Ukupna težina - 1.733 kg, zapremina prtljažnika - 345 litara. Krug okretanja - 10,5 metara.

  • Performanse i potrošnja: Ubrzanje od 0-100 km/h - 7,0 sekundi, maksimalna brzina - 160 km/h. Prosječna potrošnja na testu - 15 do 27 kWh/100 km. Deklarisana prosječna potronja prema WLTP - 17.9 kWh/100 km. Deklarisani domet - 427 km prema WLTP mjerenju.