Lokalna proizvodnja
68

Toyota će izgraditi posebnu tvornicu baterija za električne modele Lexusa

A. M.
Japanski proizvođač automobila ima ambiciozne planove kada je riječ o prodaji električnih automobila do kraja ove decenije, bez obzira što fokus ostaje na hibridima. U tom planu okreću se svom luksuznom podbrendu, budući da su najavili da će izgraditi posebnu tvornicu baterija za Lexusove električne modele.

Iako fokus stavlja na hibride, Toyota planira izgraditi tvornicu baterija za električna vozila u regiji Fukuoka na jugozapadu Japana. Istovremeno, kompanija s tim baterijama želi opskrbljivati tvornicu koja proizvodi luksuzne automobile marke Lexus.

Najveći svjetski proizvođač automobila htio bi pretvoriti treći najveći otok u zemlji - Kyushu, na kojem se nalazi grad i istoimena regija Fukuoka, u centralni dio lanca opskrbe električnih vozila i izvoznu bazu za azijsko tržište. Na istom otoku, u tvornici Miyata, proizvode se automobili marke Lexus. Toyota je starteški isplanirala da preko svog luksuznog podbrenda prodre intenzivnije na polje električnih automobila te planira graditi tvornicu baterija za Lexus automobile.

Proizvođač automobila je ranije rekao da će globalno predstaviti baterijska električna vozila sljedeće generacije počevši od 2026. godine, a proizvodit će ih njihova divizija BEV Factory usmjerena na električna vozila.

Toyota ima ambiciozni cilj prodaje 3,5 miliona električnih automobila (trećina od ukupne prodaje), svake godine do 2030. godine, od čega će nešto manje od polovine lokalno proizvoditi BEV Factory. Budući da je Toyota 2023. godine prodala tek 104.000 električnih vozila i koliko god bili fokusirani na hibride, svjesni su da je ovo suviše skromna brojka koju moraju "bildati" kako bi sustigli konkurenciju. To se pogotovo odnosi na rivale iz Kine, budući da su evropski proizvođači usporili razvoj baterijskih vozila.

Iznos koji bi Toyota investirala u novu tvornicu baterija i datum početka izgradnje još nisu određeni. Međutim, trenutno se zna da će tvornicom upravljati Primeearth EV Energy, još jedna Toyotina podružnica koja je specijalizirana za proizvodnju baterija za hibride, plug-in hibride i čisto električna vozila.