Odluka iz Stellantisa
15

U Italiji se privremeno zaustavlja proizvodnja Fiatove Pande

D. B.
Stellantis će privremeno zaustaviti proizvodnju u postrojenjima Pomigliano d'Arco, Termoli i Pratola Serra, što će utjecati na linije za sklapanje motora i proizvodnju Fiatovog modela Panda.

Ranije ove godine je Fiat najavio da namjerava povećati proizvodnju Pande za oko 20 posto kako bi se zadovoljila potražnja te je tvrdio da je model "lider tržišta u Italiji te lider segmenta u Evropi". Nakon toga je direktor Fiata Olivier Francois potvrdio da će se proizvodnja u Pomigliano d'Arcu nastaviti najmanje do 2027. godine, što se činilo kao "mirna vožnja" za gradski automobil koji je prisutan u italijanskim garažama već desetljećima.

Međutim, samo osam mjeseci kasnije se čini da Stellantis, kompanija u čijem je vlasništvu Fiat, ima drugačije planove. Gigant zaustavlja proizvodnju narednog mjeseca "zbog teških uslova na tržištu" i to od 11. novembra, što će trajati nekoliko dana, a to će utjecati na proizvodnju Pande i sklapanje motora.

Ova odluka dolazi nedugo nakon što je Stellantis "povukao kočnicu" u postrojenju Mirafiori, koje proizvodi Fiat 500e i Maserati GranTurismo.

I dok prekid proizvodnje ukazuje na slabu potražnju, Pandi ipak ide prilično dobro. U julu je Fiat saopćio da je model najprodavanije vozilo u Italiji sa 63.500 prodanih primjeraka i povećanjem od 21 posto u odnosu na prošlu godinu. Ipak, iz Stellantisa tvrde da je pauza neophodna jer se suočava s "putem koji nalaže teške odluke i nimalo lagana rješenja".