Vrijeme doručka moglo bi povećati rizik od dijabetesa za 59 posto
Naime, glavni autor studije - doktor Manolis Kogevinas otkrio je da doručak nakon devet sati ujutro povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 59 posto, u usporedbi s ljudima koji su doručkovali prije osam ujutro.
Također, istraživanjem su otkrili da nije zdravo ni potpuno preskakanje doručka jer i to povećava šanse za dijabetes, a otkrili su da i večera nakon 22 sata može povećati rizik od ove bolesti. Ističu da su ljudi koji češće jedu manje obroke, smanjuju rizik od dijabetesa.
Posebno navode da metabolizam treba održavati u skladu s unutarnjim "satom" tijela, poznatim kao cirkadijalni ritam, koji reagira na svjetlost. Tako tijelo navodi da ste budni tokom dana, a kada padne mrak daje signal da je vrijeme za spavanje.
Prethodne studije također su pokazale da prehrana koja nije usklađena s vašim dnevnim ritmom može povećati rizik od bolesti srca, dijabetesa i prekomjerne težine. Iako je dijabetes češće zastupljen kod starijih osoba, stručnjaci su upozorili da se on sada brže širi kod osoba mlađih od 40 godina.