Imamo recept
33
Bijela riba s povrćem na foliji odličan je izbor ako želite zdrav obrok pun vlakana i vitamina
L. R.
Foto: DietDoctor
Razne vrste bijelih riba kao što su orada, kovač, brancin, oslić, trlja i škarpina neke su od najzdravijih namirnica na svijetu koju bismo redovno morali konzumirati. Uz ribu svakako uvrstite i povrće, koje će dodatno obogatiti obrok.
Nutricionista Kenan Mandra ističe kako je riba poznata po pozitivnim učincima na ljudsko zdravlje, jer obiluje nutrijentima među kojima omega-3. Bijela riba ima blagi okus, vrlo nježnu strukturu i za razliku od plave ribe, mnogo je laganija za probavu.
Sastojci:
- 900 grama fileta bijele ribe (npr. fileti oslića)
- pola stabljike tanko narezane prase
- jedna glavica luka, prepolovljena i narezana na četvrtine
- jedan tanko isjeckan bijeli luk
- dvije sitno isjeckane crvene paprike
- 10 cherry paradajza
- jedan svježe narezani komorač
- jedna mrkva, narezana po dužini
- šaka maslina bez košpa
- jedna kašika svježeg peršina
- jedna narezana limeta
- sol i biber
- 100 mililitara sirćeta
- 85 grama maslaca ili maslinovog ulja
Način pripreme:
Zagrijte rernu u na 200 stepeni. Tepsiju obložite folijom ili papirom za pečenje, pazeći da ima dovoljno materijala za savijanje i zatvaranje vrha. Podijelite ribu na komade veličine za serviranje i stavite u tepsiju. Okružite ribu povrćem, maslinama, začinskim biljem i kriškama limete i začinite solju i biberom.
Prelijte smjesu sirćetom i na vrh stavite kriške maslaca ili prelijte uljem. Presavijte foliju kako biste dobili što čvršći pečat. Pokrijte tepsiju dodatnim komadom folije i čvrsto preklopite na spojevima. Pecite u rerni 40 minuta. Pomiješajte majonezu i mljeveni bijeli luk u maloj posudi. Začinite solju i biberom po ukusu. Servirajte majonezu i bijeli luk preko pečene ribe i povrća.
Možda vas zanima
Mjesec dana takmičenja
Poznati su svi učesnici historijskog Svjetskog klupskog prvenstva: Ovo je lista od 32 kluba
Noć kada je mit srušen
Potpuna ludnica u finalu Copa Libertadoresa, tri gola s igračem manje za prvu titulu ikad
Vezani članci
Teško joj je odoljeti
Jeste li probali švaler tortu? Starinsku poslasticu koja ima zanimljivu legendu
Kulinarska inspiracija