Ne trošite novac na suplemente: Namirnice koje pomažu vašem organizmu u proizvodnji kolagena
Kako starimo, proizvodimo manje kolagena i zbog toga se na našoj koži pojavljuju bore. Konzumiranjem hrane bogate kolagenom i hrane koja potiče proizvodnju kolagena može imati koristi za vašu kožu i cjelokupno zdravlje.
Temeljac od kostiju
Kako navode stručnjaci, hrana poput temeljca od kostiju sadrži bioraspoloživi oblik kolagena, kojeg vaše tijelo može odmah iskoristiti.
Proizveden je kuhanjem životinjskih kostiju u vodi, a vjeruje se da ovaj proces izvlači kolagen. Kada ovo radite kod kuće, začinite supu dodatnim začinima za bolji okus. Temeljac od kostiju sadrži kalcij, magnezij, fosfor, kolagen, glukozamin, kondroitin, aminokiseline i mnoge druge hranjive tvari.
Piletina
Postoji razlog zašto se mnogi dodaci kolagenu dobivaju iz piletine. Ona sadrži velike količine vezivnog tkiva, koja čine piletinu bogatim izvorom prehrambenog kolagena. Nekoliko studija koristilo je pileći vrat i hrskavicu kao izvor kolagena za liječenje artritisa.
Riba
Kao i druge životinje, ribe imaju kosti i ligamente izgrađene od kolagena. Neki ljudi tvrde da je morski kolagen jedan od onih koji se najlakše apsorbiraju.No, dok tuna ili losos svakako mogu povećati vaš unos kolagena, budite svjesni da meso sadrži manje kolagena od drugih dijelova ribe.
Bjelanci
Iako jaja ne sadrže vezivno tkivo kao mnogi drugi životinjski proizvodi, bjelanci imaju velike količine prolina, jedne od aminokiselina potrebnih za proizvodnju kolagena.
Citrusno voće
Vitamin C igra glavnu ulogu u proizvodnji pro-kolagena, tjelesnog prethodnika kolagena. Stoga je unos dovoljne količine vitamina C ključan. Agrumi poput narandže, grejpa, limuna i limete puni su ove hranjive tvari.
Bobičasto voće
Iako citrusi imaju tendenciju da dobiju svu slavu zbog svog sadržaja vitamina C, bobičasto voće je također izvrstan izvor ovog vitamina. Jagode zapravo imaju više vitamina C nego narandže. Maline, borovnice i kupine također nude odličnu dozu vitamina C.
Lisnato povrće
Lisnato povrće je ključni faktor u zdravoj ishrani. Kako se pokazalo, mogu ponuditi i estetske prednosti. Naime, špinat, kelj, blitva i druga zelena salata svoju boju dobivaju zahvaljujući klorofilu, poznatom po svojim antioksidativnim svojstvima.