Zanemarivanje važnog koraka tokom korištenja friteze na vruć zrak može ugroziti vaše zdravlje
Primjerice, ako niste dovoljno dugo pekli komad piletine koji je zaražen salmonelom, ali ste na kraju bacili, to meso bi svejedno moglo zaraziti drugu namirnicu. Prema USDA, većina tragova salmonele može ostati na suhoj površini i do 32 sata.
Prema urednici bloga o sigurnosti hrane Candess Zona-Mendola, ako pripremate hranu u prljavoj fritezi i ne čistite je između korištenja, sebe stavljate na puno veći nivo rizika od kontaminacije hrane.
U međuvremenu certificirana stručnjakinja za sigurnost hrane i naučnica Janilyn Hutchings kaže ako ne čistite redovno svoju fritezu stare čestice hrane i klice nakupit će se u korpi i kontaminirati hranu koju u nju stavljate.
"Nastojte očistiti svoju fritezu nakon svakog obroka koji ste u njoj skuhali. Možda se čini kao veliki nered, ali vrlo je jednostavno", rekla je Hutchings.
Za čišćenje se preproručuje topla voda i malo deterdženta za suđe. Ostavite da nekoliko minuta da se ostaci hrane omekšaju, kako bi vam bilo što jednostavnije očistiti fritezu. Ne biste trebali koristiti dezinfekcijsko sredstvo jer ono obično nije sigurno za površine koje dolaze u dodir s hranom.