"Negativne kalorije"
50

Savjeti nutricionistice: Koje namirnice trebamo jesti za brži gubitak težine

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ako želite izgubiti kilograme, dobro je znati koje to namirnice mogu pomoći u učinkovitom mršavljenju.
Nutricionistica Guna Blande navodi pet namirnica koje imaju takozvane "negativne kalorije". Riječ je o namirnicama koje imaju tako mali broj kalorija da se za njihovu konzumaciju troši više kalorija nego što ih one imaju.

"Iako nijedna hrana tehnički nema 'negativne' kalorije, koncept se odnosi na hranu koja ima vrlo malo kalorija te puno vode i vlakana, zbog čega vaše tijelo radi više da ih probavi. Ovaj proces može stvoriti kalorijski deficit, što je koristan za mršavljenje", navela je.

Celer

Celer je klasičan primjer namirnice s negativnim kalorijama. Nevjerovatno je niskokaloričan i sadrži otprilike 16 kalorija na 100 grama, a sastoji se uglavnom od vode i vlakana. Uz to, celer je savršen za grickanje ili kao hrskavi dodatak salatama.

Krastavac

Krastavci su još jedno hidratantno povrće koje vam može pomoći da se osjećate siti bez dodavanja mnogo kalorija vašoj ishrani. Krastavci imaju 14 kalorija na 100 grama i izvrsni su za održavanje hidratacije.

Grejp

Grejp ne samo da ima malo kalorija, već ima i visok sadržaj vitamina C i antioksidansa. Sadrži otprilike 52 kalorije po polovici ploda. Konzumiranje grejpa prije jela može pomoći u kontroli apetita i smanjenju ukupnog unosa kalorija. To je voće koje možete uključiti u doručak ili kao međuobrok tokom dana.

Brokula

Brokula je povrće bogato hranjivim tvarima za koje je potrebno više kalorija za probavu nego što ih daje. Porcija brokule sadrži otprilike 31 kaloriju i prepuna je vitaminima, mineralima i vlakanima. Kombinujte je s nemasnim proteinima poput piletine ili ribe na žaru za uravnotežen obrok koji potiče mršavljenje.

Bobičasto voće

Bobičasto voće sadrži malo kalorija, a puno vlakana i antioksidansa. Šolja jagoda sadrži otprilike 49 kalorija. Bobičasto voće je izvrsno za zadovoljavanje želje za slatkim, a istovremeno održava nizak unos kalorija.