Pokazalo istraživanje
34

Češće konzumiranje tamne čokolade moglo bi smanjiti rizik od dijabetesa

Piše: L. R.
Konzumirajte tamnu čokoladu (Foto: Shutterstock)
Konzumirajte tamnu čokoladu (Foto: Shutterstock)
Prema jednom američkom istraživanju, konzumacija pet porcija tamne čokolade sedmično povezana je sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2.
Ranije studije otkrile su da ljudi koji su jeli najmanje pet porcija sedmično bilo koje vrste čokolade, gdje je porcija jednaka standardnoj veličini jednog reda, imali 10 posto nižu stopu dijabetesa tipa 2 u poređenju s onima koji nisu nikako konzumirali čokoladu.

Međutim, istraživanje sprovedeno na Harvard TH Chan School of Public Health u Bostonu, pokazalo je da su ljudi koji su jeli najmanje pet porcija tamne čokolade sedmično, imali 21 posto manji rizik od dijabetesa tipa 2.

Niži rizik nije utvrđen za mliječnu čokoladu. Studija je pokazala tri posto smanjen rizik od dijabetesa tipa 2 za svaku dodatnu porciju tamne čokolade. Također, testiranja, koje je objavio The BMJ, pokazala su da je povećana konzumacija mliječne, ali ne i tamne čokolade povezana s dugotrajnim debljanjem.

Čokolada sadrži visoku razinu flavanola, prirodnog spoja koji se nalazi u voću i povrću i dokazano jača zdravlje srca.

"Povećana konzumacija tamne povezana je s manjim rizikom od dijabetesa tipa 2. Povećana konzumacija mliječne, ali ne tamne čokolade, povezana je s dugoročnim debljanjem", navodi autor studije Qi Sun.

Flavanol koji je ključni sastojak u čokoladi zapravo je vrlo zdrav, ali kada se konzumira kao pločice mliječne čokolade obično je bio intenzivno prerađen i kombiniran s mnoštvom nezdravih dodataka, šećera i masti.

Profesor Baukje de Roos navodi kako je ovo prva opsežna analiza povezanosti konzumacije čokolade i dijabetesa tipa 2. Posebnost ovog istraživanja je u tome što su posebno procijenili koja je vrsta čokolade povezana s rizikom od dijabetesa.

"Budući da tamna čokolada ima mnogo veći udio kakaa, to znači da bioaktivni spojevi u kakau i tamnoj čokoladi, poput flavanola, mogu pridonijeti smanjenju rizika od dijabetesa, vjerovatno povećanjem osjetljivosti na inzulin. Međutim, ostaje da se ustanovi da li i kako flavanoli sami po sebi smanjuju rizik od dijabetesa. Autori su otkrili da je konzumacija mliječne čokolade povezana s debljanjem, dok konzumacija tamne čokolade nije. Debljanje je važan faktor rizika za razvoj dijabetesa tipa 2", naveo je profesor Roos.