Praktični savjeti
33

Jedete li prije ili poslije vježbanja? Evo šta je najbolje za mršavljenje

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ukoliko trenirate da biste skinuli višak kilograma, ne bi bilo loše znati šta vam može ubrzati taj proces. Ako ste jedna od onih osoba koje doručkuju prije jutarnjeg treninga, možda biste to trebali promijeniti.
Istraživači s Univerziteta u Bathu, Birminghamu, Newcastleu i Stirlingu analizirali su potrošnju energije 12 zdravih fizički aktivnih muškaraca u dobi između 20 i 26 godina.

Svaki od muškaraca završio je tri različita testiranja. Jedna grupa muškaraca je doručkovala ovsene pahuljice s mlijeko i zatim se odmarala bez vježbanja. Jedna grupa je jela isti doručak dva sata prije vožnje bicikla u trajanju od 60 minuta, dok je treća grupa potpuno preskočila doručak prije istih 60 minuta vježbanja.

Studija je otkrila da su muškarci koji su preskočili doručak, imali veći kalorijski deficit tokom dana od oko 150 kalorija u prosjeku, što implicira da je vježbanje na "prazan stomak" najbolje za mršavljenje.

"Ovi rezultati upućuju na to da zdravi mladi muškarci mogu lakše postići kratkotrajni energetski deficit ako izostave doručak prije vježbanja", zaključili su autori studije.

Naime, kada vježbate na prazan želudac, vaše tijelo nema lako dostupnu energiju iz hrane pa crpi iz drugih izvora, poput pohranjene tjelesne masti, što vaše vježbanje čini učinkovitijom u sagorijevanju masti i pomaže vam da izgubite kilograme.

Osim toga, vježbanje natašte održava nizak nivo inzulina, omogućujući vašem tijelu da proizvodi više hormona rasta koji također sagorijeva masti.

"Kada je inzulin povišen, vaše tijelo će biti u stanju da skladištiti masnoću, a ne da je sagorijeva. Nije važno koliko vježbate nakon obroka, nećete moći sagorjeti tjelesnu masnoću dok nivo inzulina ne padne, što obično može trajati dva do tri sata, ako ne i duže", objasnila je ceritificirana specijalistica sportske medicine Phoenyx Austin.

Međutim, ako više volite doručkovati prije vježbanja, ne brinite jer i tu postoje određene prednosti. Naime, istraživači su otkrili da su muškarci koji su prvo doručkovali, sagorjeli ukupno više ugljikohidrata dok su vježbali i ubrzali svoj metabolizam tokom dana.