Profesorica medicine Lin Chang navela je nekoliko namirnica koje nas "napušu", odnosno daju osjećaj nadutosti.
Na prvom mjestu je luk koji sadrži ugljikohidrate pod nazivom fruktani koji se sporo razgrađuju u tijelu, što vodi do zadržavanja vode u crijevima. Zbog toga nastaju gasovi i nadutost.
Jogurt je veoma zdrav napitak, ali određene vrste jogurta izazivaju nadutost zbog visoke koncentracije šećera koji se fermentira u tijelu. Preporučuju se punomasni jogurti.
Brokule spadaju u najzdravije povrće, ali zbog ugljikohidrata koji se zove rafinoza, a koji se ne može razgraditi, dolazi do nadutosti.
Grah je pun nerazgrađenih vlakana koja izazivaju nadutost. Potopite grah u vodi i ostavite preko noći kako bi se ova vlakna razgradila.
Lubenica je vrlo ukusna ljetna užina, ali je puna fruktoze koju trećina ljudi ne može razgraditi na pravi način.
Na posljednjem mjestu je pšenica koja ima visok nivo fruktana. Mnogi ljudi su netolerantni na gluten zbog čega budu naduti i imaju gasove.