Obratite pažnju
21

Pet navika zbog kojih nikako ne možete izgubiti kilograme

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Gubitak kilograma nije lak te zahtijeva predanost i uspostavljanje plana, koji najbolje odgovara vašem životnom stilu. Bez obzira na to da li ste već dugo u procesu mršavljenja ili ste na početku, neke navike biste svakako trebali izbjeći.

Naime, postoje neke navike koje naizgled nisu štetne, ali mogu usporiti vaše napore u ovom procesu. Trenerica Victoria Brady otkrila je šta trebamo izbjegavati ukoliko želimo izgubiti kilograme.

Stalno nešto jedete

Ako stalno jedete ili nešto grickate, spriječit ćete napredak u procesu mršavljenja. To je zato jer ne pratite kalorije koje unosite, što može dovesti do prejedanja i kalorijskog suficita.

"Bez obzira smatra li se to 'zdravom' hranom ili ne, previše bilo čega može postati loša stvar. Umjesto toga, vježbajte kontrolu porcija kako biste pratili koliko kalorija unosite tokom dana i smanjite prejedanje", navodi Brady.

Preskačete obroke

Preskakanje obroka stavlja vaše tijelo u takozvanom stanju preživljavanja” što znači da se držite kalorija koje konzumirate kako biste sačuvali energiju. Pored toga, veća je vjerovatnost da ćete zbog gladi odabrati lošije namirnice odnosno da ćete posegnuti za brzim i gotovim jelima.

Pijete svoje kalorije

Ukoliko pijete sokove ili alkohol, morate biti svjesni da ova pića imaju kalorije. Mnogi ljudi ne shvataju koliko većina pića ima kalorija, zajedno s velikom količinom šećera koji se nalazi u pićima da bi im bio bolji okus.

"Konzumacija previše šećera ne samo da može dovesti do debljanja, već i pijenje alkohola može usporiti vaš metabolizam", navodi ona.

Ne odmarate se dovoljno

Ne podcjenjujte moć dobrog noćnog odmora i oporavka nakon treninga. Istraživanja pokazuju da što više smanjite odmor, veća je vjerovatnost da ćete nagomilati višak kilograma.

"Vaše se tijelo ne može oporaviti, što narušava vašu hormonalnu ravnotežu i pokreće apetit jer je tijelo sklono žudjeti za ugljikohidratima i kalorijski teškom hranom kada nema sna. Također, važno je napomenuti da su dani odmora kritični, a ako previše vježbate, možete smanjiti šanse za gubitkom kilograma i povećati rizik od ozljeda", rekla je Brady.

Dajete prioritet vježbanju u odnosu na ishranu

Vježbanje je ključno u svakom programu mršavljenja, ali treba postojati zdrava ravnoteža između postavljanja vježbanja i ishrane na glavni prioritet.

"Ovdje dolazi do izražaja pravilo 80/20, što znači 80 posto gubitka težine temelji se na onome što jedete, dok se ostalih 20 posto temelji na onome što radite, odnosno na vježbanju. Dakle, znači da ne možete imati lošu ishranu, bez obzira koliko dugo vježbate. Ako je vaša ishrana bogata kalorijama, nećete izgubiti na težini", objasnila je.