Ovako napravljeni sokovi imaju mnogo manje šećera nego uobičajeni, a sadrže i veliku količinu vitamina i minerala, piše Nest & Glow. Za pripremu je najbolje koristiti sezonsko voće i povrće.
Naprimjer, uz zelenom napitku osim špinata možete koristiti i koprivu i divlji maslačak.
Za pravljenje ovih napitaka bit će vam potreban blender, a sve što trebate uraditi jeste oguliti voće ili povrće, isjeckati ga i blendati.
Stručnjaci s Nest & Glowa savjetuju ukoliko pravite sok s đumbirom da ga nikada ne gulite, jer se upravo u kori nalazi najviše hranjivih tvari. Također, limunska kora je jestiva, no ako niste ljubitelj gorkog ukusa, onda ga jednostavno ogulite. Preporučuje se da ne gulite ni kivi ni jabuku, jer ćete na taj način dobiti puno više vitamina.
A evo i nekoliko recepata za čiju će vam prirpemu trebati 5 minuta, a unijet ćete samo 40 kalorija.
Mrkva i kurkuma
Potrebne su vam 3 mrkve, 1 oguljeni limun, korijen đumbira i pola kašičice kurkume.
Cvekla i limun
Za ovaj napitak vam trebaju 1 cvekla, 1 jabuka i 1 oguljeni limun.
Zeleni napitak
Potrebno vam je 100 grama špinata ili blitve, pregršt bilja poput maslačka ili peršuna, 2 celera i 1 kivi.
Kajanska papričica i đumbir
Potreban vam je oguljen limun, korijen đumbira, kajanska papričica i nekoliko kašičica vode.
Priprema:
Ogulite i isjeckajte voće i povrće, stavite u blender i blendajte. Možda ćete u svaki recept morati dodati malo vode kako biste voće i povrće lakše izblendali. Uz pomoć krpe iscijedite sok i uživajte u ovim zdravim napicima.