Ono što je dodatni savjet za ovaj recept jeste da banane budu potpuno zrele. Sastojci koji su potrebni za pripremu hljeba od banana su:
1 šoljica višenamjenskog brašna 1/2 šoljice kokosovog brašna 1 kašičica praška za pecivo 1/2 kašičice morske soli 3 velike zrele banane 1/4 šoljice rastopljenog maslaca 1/4 šoljice kokosovog ulja 3/4 šoljice svijetlosmeđeg šećera 1 veliko jaje 1 čajna kašičica ekstrakta čiste vanilije
1 šoljica čokolade
Način pripreme:
Zagrijte pećnicu na 250 stepeni. Podmažite kalup u kojem ćete peći hljeb.
U zdjelu umutite zajedno brašno, kakao prah, prašak za pecivo i morsku so. U drugoj velikoj zdjeli zgnječite zrele banane viljuškom. Dodajte rastopljeni maslac i ulje i promiješajte dok se ne sjedine. Potom dodajte šećer, jaja i ekstrakt od vanilije. Promiješajte dok smjesa ne postane glatka.
Potom dodajte sastojke iz prve zdjele i sve promiješate i dodajte 3/4 šoljice čokoladnih mrvica.
Ulijte tijesto u pripremljenu tavu. Preostalu 1/4 šoljice čokolade pospite po vrhu hljeba. Pecite 50-60 minuta. Nakon što izvadite hljeb iz pećnice stavite da se ohladi petnaestak minuta. Nakon što se hljeb ohladio izrežite ga na kriške i poslužite.
Hljeb u plastičnoj kesi može stajati i do četiri dana, a možete ga zamrznutog držati i do mjesec.