Kremasta i ukusna
7

Doručak je najvažniji obrok: Britanski chef otkrio koju grešku svi rade u pravljenju kajgane

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Doručak je najvažniji obrok u danu. Upravo zbog toga, nutricionisti često ponavljaju da je važno da doručak bude nutritivan, ali i ukusan. Jaja su jedan od najčešćih izbora kada je u pitanju doručak, posebno kada se od jaja spremi kajgana.

No, većina ljudi pravi jednu grešku kod pravljenja kajgane, a to je da dodaju mlijeko, prenosi Mirror.

Prema anketi koja je provedena na društvenim mrežama Buzzfeeda, 60 posto ljudi u kajganu dodaje mlijeko jer tvrde da tako postignu "kremastu teksturu", ali zapravo postižu suprotno. Mlijeko mijenja okus jaja i čini ih razvodnjenim i gumenim. Britanski kuhar Dan Joines otkrio je kako da napravite savršenu kajganu.

Umjesto dodavanja mlijeka, chef Joines u kajganu dodaje maslac. Prvo zagrije maslac na vrućoj tavi, sve dok ne dobije zlatnu boju, a zatim dodaje jaja. Kajganu ostavi na srednjoj ili slaboj vatri, dok lagano kuhačom miješa i preklapa jaja, što rezultira kremastom i ukusnom kajganom, naravljenom u samo nekoliko minuta.