Jelovnik za mediteransku dijetu: Doprinesite zdravlju uz ukusne i dostupne namirnice
Mediteranska prehrana se smatra zlatnim standardom pravilne prehrane. Istraživanja pokazuju da primjena ove prehrane može smanjiti rizik od mnogih bolesti današnjice. U nastavku donosimo nekoliko preporuka za primjenu ove ishrane.
Brokule
Brokule su prve na listi hranjljive mediteranske prehrane, sa samo 30 kalorija po tanjiriću sa mnoštvom vlakana koji mogu obuzdati glad i uz to djelovati kao antioksidansi za detoksikaciju nepoželjnih čestica u organizmu.
Maslinovo ulje
Doktori savjetuju korištenje maslinovog ulja umjesto putera za pripremu svakodnevnih obroka. Jedno špansko istraživanje dokazalo je da maslinovo ulje pomaže kardiovaskularnoj funkciji, naročito kod ljudi sa srčanim problemima.
Borovnice
Saveznik zdravih kostiju, dobre probave i lijepe kože su borovnice, čiji hranjivi sastojci smanjuju rizik od neurodegenerativnih bolesti, bolesti srca i raka. Upravo zbog toga preporučuje ih se jesti svaki dan i to najmanje jednu šaku.
Bademi
Badem je jedan od boljih zaštitnika srca, jer vlakna iz badema pomažu tijelu spriječiti apsorpciju masti, a jednako tako bademi su krcati vitaminom E, magnezijem i drugim antioksidansima koji poboljšavaju protok krvi. Preporučuju se nekoliko puta sedmično.
Riba
Riba se preporučuje bar jednom sedmično za smanjenje rizika od moždanog udara, a više od pet ribljih obroka sedmično smanjuje rizik za jednu trećinu. Starije osobe konzumiranjem ribe ili tune, koja nije pržena, smanjuju mogućnost od infarkta.
Špinat
Špinat je bogat mnogim nutrijentima poput folne kiseline, vitamina K i A te nekoliko različitih fitohemikalija. U prehrani se preporučuje kao nezamjenjiv izvor željezo.