Kako pravilno napraviti smoothie za detoksikaciju organizma poslije praznika
Iako u smoothie možete dodati kravlje, kozije ili ovčije mlijeko, Ivković savjetuje da ipak koristite biljna mlijeka kokosovo, bademovo ili zobeno mlijeko.
Kada je riječ o začinima, preporučuje se cimet koji regulira nivo šećera u krvi te kurkuma koja je bitan začin koji se bori protiv slobodnih radikala u našem organizmu.
Smoothie treba napraviti tako da ga možete žvakati, a ne piti.
"Kada hranu žvaćete, vaš mozak dobija signal da vam je hrana u ustima. Onda on šalje signal našem želucu da mu hrana stiže i gvori mu aktiviraj probavni sistem. Ukoliko to ne uradite, mogli biste imati dugoročne probleme u probavi poput nadutosti, gasova i bolova u želucu", kazala je.
Kada je riječ o voću, u smoothie možete stavljati bilo koje voće, samo trebate povesti računa da ono ne bude prekiselo.Sastojci koji su vam potrebni za detoksikaciju organizma poslije praznika:
kokosovo mlijeko kruška bademi čajna kašika cimeta malo kurkume biber kokos
U blender stavite kokosovo mlijeko, krušku i šaku badema. Potom dodajte začine cimet, kurkumu i biber. Izblendajte do strukture koja će vas natjerati da žvaćete smoothie. Sipajte u čašu i uživajte u svom obroku.
Smoothie može zamijeniti obrok. Konzumirajte ga za doručak ili nakon treninga.