Ne smijete zamrzavati voće koje sadržava većinom vodu. Tu spadaju lubenica, dinja te povrće kao što su krastavci, tikvice i zelena salata. Ne bi se trebali zamrzavati jer se stvaraju kristali leda koji štete kvaliteti tih namirnica i time mijenjaju teksturu i ukus.
U industriji se provodi to brzo zamrzavanje, tako da se hranljiva vrijednost svih namirnica čuva. Prije svega se čuvaju prehrambena vlakna koja su nam neophodna i najvažnija, također, i minerali. Ono što se gubi, to su vitamini, poput vitamina C, dok se vitamini A i K manje gube jer su oni pri promjeni temperature stabilniji.
Voće i povrće se smije čuvati u zamrzivaču od šest mjeseci do godinu dana.
Sada je popularno mišljenje da treba jesti sirovo povrće, ali treba istaknuti da se određeno povrće ne smije jesti sirovo. Tu spadaju: krmopir, kelj, brokula, blitva, špinat, cvjetača. Oni se trebaju termički obraditi zato što sadrže određene strumogene tvari koje mogu poremetiti rad štitnjače.