Battenberg kolač s bademima nova je preporuka poznate kuharice Lorraine Pascale. Za ovu slasticu možete pronaći brojne recepte, a Pascale preporučuje originalni recept iz svoje knjige "Bake".
Kako je popularna Britanka napisala na Instagramu, Battenberg kolač idealan je za one koji tragaju za opuštajućim kuhanjem. Naime, ona se poigrala tradicionalnim receptom za ovaj kolač i napravila svoju verziju poznatog britanskog deserta.
Za pripremu kolača potrebno vam je pola kašike praška za pecivo, 140 grama brašna, 30 grama mljevenih badema, tri jaja i tri kašike mlijeka, 40 grama kakao praha, dvije kašike ekstrakta kafe, 250 grama bijelog marcipana i 120 grama džema od marelice.
Prije pečenja biskvita pećnicu zagrijte na 180 stepeni.
U jednoj posudi izmutite maslac i šećer, koristeći drvenu kašiku, sve dok smjesa ne postane laka i pjenasta. Potom u takvu smjesu dodajte prašak za pecivo, polovinu pripremljenog brašna, bademe i dva jaja te sve zajedno umutite. Zatim dodajte drugu polovinu brašna i mlijeko te opet umutite smjesu.
Polovinu smjese prebacite u drugu posudu i u nju dodajte kakao u prahu i ekstrakt kafe.
Pripremljene smjese za biskvite potom odvojeno pecite, od 20 do 25 minuta, ili dok se biskvit po rubovima ne odvoji od tepsije.
Pečene biskvite ostavite da se potpuno ohlade i zatim ih izrežite na dva pravilna pravougaonika, veličine 20 puta šest centimetara i visine tri centimetra.
Dijelove kolača potom unakrsno spojite premazujući ih džemom od marelice kako bi se spojili. Na kraju kompletan kolač premažite džemom, što će mu dodatno obogatiti ukus.
Nakon spajanja dijelova kolača ostalo je još samo da ga umotate u marcipan.
Marcipan razvucite na šećeru u veliki pravougaonik površine 15 puta 24 centimetra, debljine oko tri milimetra. Potom kolač umotajte u marcipan i premažite džemom po vrhu.
Takav Battenberg kolač prema receptu Lorraine Pascale spreman je za serviranje.