Mediteranske namirnice sadrže zdrave masnoće i smanjuju rizik od srčanih bolesti
Svaka namirnica sadrži masti, čak i mrkva i zelena salata imaju malu količinu masnoća u sebi. Međutim, neke masti su bolje od drugih. Naime, neke su opisane kao esencijalne masti i od presudnog su značaja da ih uključite u svoju ishranu, dok su druge nezdrave.
Blizu 35 posto od ukupnog unosa dnevnih kalorija treba se odnositi na unos masti, tj. oko 70 grama za žene i 90 grama za muškarce. Ljudi su prirodno skloni konzumiranju pogrešne vrste masti, čime je reduciran unos i nekih dobrih hranjivih materija.
Mediteranska ishrana bogata zdravim mastima kao što su maslinovo ulje, orašasti plodovi, sjemenke i riba, smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
Maslinovo ulje snižava krvni pritisak i ukupni holesterol. Međutim, ono sadrži 99 kalorija na jednu kašiku pa ga koristite umjereno.
Orasi su također puni dobrih masti, uključujući i omega-3 masne kiseline koje preveniraju bolesti srca, piše BBC.
Riblje ulje sadrži visok nivo omega-3 masnih kiselina. Optimalna količina ovog tipa kiseline povezana je s pravilnim razvojem mozga. Losos, skuša i sardine su odlični primjeri zdravih, masnih riba.
Najviše deset posto dnevnog unesenih kalorija treba potjecati od zasićenih masti, tj. 20 grama za žene i 30 grama za muškarce, ali mnogi od nas prelaze ove dnevne potrebe. Zasićene masti se nalaze u kolačima, keksu, puteru, kremi, kokosovom ulju i mesu.