Britanski recept
3

Mini pržene pite punjene slatkom od jabuka neizostavan su dio praznične trpeze

Klix.ba
Foto: Yuki Sugiura/Guardian
Foto: Yuki Sugiura/Guardian
Ukusni kolačići posebna su radost na trpezi u vrijeme praznika, a neizostavni recept u kuhinjama domaćica trebao bi biti britanski recept za pržene mini pite od jabuka, preporučuje kuhar Liam Charles.

Pored potrebnih sastojaka, za pripremu prženih pitica od jabuke potrebni su vam friteza, duboka šerpa i termometar za kuhanje. Priprema ove ukusne slastice traje oko sat vremena.

Potrebno vam je 600 grama brašna, jedna mala kašika soli, jedna kašičica izmiješanih začina (cimet, muškantni oraščić, karanfilčić, korijander i đumbir), sok jedne veće narandže, 375 grama smrznutog maslaca, dvije litre suncokretovog ulja za prženje u fritezi, jedno pretučeno jaje te slatko od jabuke ili nekog drugog voća.

Za glazuru će vam trebati 250 grama šećera, 75 mililitara mlijeka, 75 mililitara slatkog vrhnja i jedna kašičica ruma, brandyja ili nekog drugog viskija.

Počnite s pravljenjem tijesta tako što ćete u velikoj zdjeli izmiješati brašno, sol i sok od narandže. Stavite pola putera u brašno i dobro ga obložite brašnom. Isto uradite i s drugom polovicom putera. Zatim polako sipajte 190-200 mililitara hladne vode u ovu mješavinu i neprekidno miješajte dok ne dobijete tijesto.

Potom razdvojite tijesto na dva dijela, zavijte u prozirnu foliju i ostavite da se odmori u frižideru tridesetak minuta.

Zagrijte ulje u dubokoj šerpi. Potrebno je da dostigne temperaturu od 180 stepeni celzija.

Razvijte tijesto na debljinu oko tri milimetra. Korištenjem čaše ili šolje, napravite krugove od tijesta. Zatim na svaki krug stavite po kašičicu slatka od jabuke i zatvorite tijesto u oblik polumjeseca. Rubove svakog kolačića otisnite uz pomoć viljuške te ih premažite jajima kako bi se bolje zalijepili.

Mini pite pržite u fritezi od dva do tri minuta sa svake strane, dok ne dobiju zlatnu boju. Nakon prženja ih stavite na papirne maramice kako bi upile višak ulja.

Sve pitice premažite glazurom s jedne i s druge strane dok su još vruće. Ako želite da budu deblje, možete ih premazati dva puta.

Sačekajte da se ohlade i prilikom serviranja ih možete posuti ukrasnim mrvicama.