![(Ilustracija: Shutterstock)](https://static.klix.ba/media/images/vijesti/b_210722044.jpg?v=1)
Istraživački tim sastojao se od četiri neurologa i nutricioniste koji rade na brazilskim univerzitetima. Naučnici su osmislili studiju s pretpostavkom da su neke vrste voća mogući okidači migrene.
Prethodna istraživanja također su otkrila da kod pojedinih ljudi okidač za migrenu mogu biti i parfemi, boja, benzin i izbjeljivači. Sada je brazilski tim otkrio da neke vrste voća također mogu izazvati migrenu.
Za neke namirnice sažetak istraživanja kaže: "Postoje dokazi da djeluju na patogenezu migrene. Prošla istraživanja su ukazala na to kako neke namirnice mogu dovesti do migrene zbog utjecaja na upalu neurološkog sistema, širenje krvnih žila i metabolizam šećera u mozgu".
Britansko istraživanje obuhvatilo je gotovo 4.000 pacijenata s migrenom i nešto više od 1.100 pacijenata koji pate od tenzijske glavobolje. Kod 40,3 posto, ili gotovo 1.600 pacijenata s migrenom, ona se dogodila u roku od osam do 90 minuta od unosa sljedećeg voća: lubenica (29,5 posto), marakuja (3,73 posto), narandža (2,01 posto), ananas (1,52 posto), grožđe (0,51 posto) i banana (0,46 posto).
Zaključeno je da je lubenica bila plod koji je bio povezan s pojavom migrene kod većine pacijenata s migrenom. Istraživači navode da nijedan pacijent s tenzijskom glavoboljom nije prijavio pojavu glavobolje nakon što je jeo ovo voće.