Prijedlog novogodišnje večere: Pileći tornado oduševit će i najveće gurmane
Marinirana salata, hladna plata od suhomesnatih i mliječnih proizvoda, pileći tornado i čokoladna torta savršeno će se uklopiti na novogodišnjem stolu, a možete ponuditi i puretinu u sosu od gljiva.
Postupak pripreme spomenutih jela potražili smo u tuzlanskim restoranima Gradska kafana i Snack bar koji djeluju u okviru Hotela Tuzla, a njihova stručna saradnica Indira Bajazitović ljubiteljima salate preporučuje mariniranu zelenu salatu s paradajzom, za koju su vam potrebni još majoneza ili senf, ulje, ocat i so.
Priprema
Zelenu salatu oprati i razdvojiti listove, potom paradajz oprati i isjeći na kriške. U ranije pripremljenu marinadu od jedne čajne kašičice senfa ili majoneze, ulja, octa i soli, potapati lisku po lisku zelene salate, koje potom redamo u zdjelicu. Uz liske stavljati kriške paradajza, nakon čega je salata spremna za posluživanje.
Hladna plata od suhomesnatih i mliječnih proizvoda
Nijedna proslava, barem u BiH, ne može proći bez suhomesnatih i mliječnih proizvoda, a naša sagovornica za novogodišnju večeru preporučuje hladnu platu za koju su potrebni suho meso, dimljeni tvrdi sir, masline te crno i bijelo grožđe.
Priprema
Suhomesnate proizvode izrezati i slagati na tanjir prema želji, na kraju dekorisati maslinama, crnim i bijelim grožđem.
Pileći tornado
Za ovo jelo potrebno vam je 200 grama pilećeg filea, 20 grama pureće šunke, 30 grama sira edamera, so, biber, vegeta, peršun i soja sos.
Priprema
Pileći file isjeći na trakice, potom ga lagano istucati i začiniti spomenutim začinima. Paralelno s tim uzeti 20 grama pureće šunke u listovima u koje se ubacuje naribani sir edamer te sve skupa zarolati.
Rolnicu zatim podići uspravno te je na većem komadu aluminijske folije obložiti ranije pripremljenim pilećim fileom. Nakon toga foliju skupiti te je uroniti u vrelu i slanu vodu i pustiti da se kuha od 13 do 15 minuta.
Nakon što je skuhana, prebaciti je u tepsiju, preliti soja sosom te staviti u rernu i zapeći tri minute na 200 stepeni.
Kao prilog za ovo jelo možete pripremiti crveni dinstani kupus te tikvice i paprike koje ćete ispeći na žaru.
Puretina u sosu od gljiva
Novogodišnju večeru također možete obogatiti i puretinom u sosu od gljiva. Potrebno vam je 200 grama purećeg mesa, 50 grama svježih šampinjona, 20 grama senfa, so, biber, vegeta i peršunov list.
Priprema
Pureću šniclu isjeći, rastanjiti i panirati s jedne strane u brašnu te pržiti na plitkoj i zagrijanoj masnoći. Nakon toga dodati svježe šampinjone koji su prethodno isječeni na listiće.
Sve skupa dinstati te posuti s vrlo malo brašna, tek toliko da sos bude povezan. Na kraju sve zaliti toplom ili hladnom vodom, pustiti da prokuha i začiniti već ranije spomenutim začinima.
Čokoladna torta
Novogodišnja večera ne može proći bez deserta, a iz spomenutih restorana preporučuju čokoladnu tortu za koju su potrebna jaja, brašno, šećer, čokolada, maslac i orasi.
Priprema kore
Za koru je potrebno sedam jaja, 140 grama šećera, 100 grama brašna i 70 grama oraha.
Ulupati jaja te ih umutiti skupa sa šećerom. Nakon toga dodati brašno i orahe. Pripremljenu smjesu potom izliti u kalup i peći 20 minuta na 200 stepeni, koru nakon ovog postupka izrezati na tri nivoa.
Priprema kreme
Za kremu je potrebno sedam jaja, 300 grama čokolade, 250 grama maslaca i 250 grama šećera u prahu.
Ulupati jaja te ih na pari umiješati skupa sa šećerom u prahu. Potom dodati prethodno istopljenu čokoladu i maslac. Pripremljenim filom premazati kore te na kraju premazati i kompletnu tortu. Ukrasiti možete po želji.
Izuzev torte, svi ranije navedeni recepti su izraženi u porcijama za jednu osobu. Nadamo se da smo uspjeli riješiti vaše nedoumice kada je riječ o pripremi novogodišnje večere koja će vaše goste, uz malo uloženog truda, zasigurno veoma pozitivno iznenaditi.