I predjelo i glavno jelo
88

Pripremite najukusniju begovu čorbu za vaš iftarski meni

Piše: S.H.P.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Begova čorba koja je stigla u našu zemlju dolaskom Osmanlija idealno je toplo predjelo za sve postače. Iako se služi kao toplo predjelo, zbog svog bogatog sadržaja može proći i kao glavno jelo, pogotovo ako ga kombinirate s vrućim somunima.

Sastojci koji su vam potrebni za pripremu begove čorbe:

300 gr piletine s kostima 50 gr putera 1 žumance brašno po potrebi 100 gr mrkve 50 gr celera lovorov list 100 gr bamije so i biber peršun

slatka pavlaka

Način pripreme:

U šerpu staviti meso, mrkvu, celer, lovorov list, bamiju i peršun. Kada je skuhano meso procijedite i odvojite od kostiju. Iskidajte ga na komadiće. Potom isjeckajte i mrvu i celer.

U drugu šerpu stavite maslac, na kojem ste napravili zapršku sa brašnom.

Sjedinite s vodom u koju ste kuhali piletinu. Dodajte piletinu i povrće i lagano miješajte dok se ne zgusne. Potom dodajte umućenu pavlaku i žumance uz stalno miješanje. I čorba je gotova. Prijatno!