Piletina je meso koje je najčešće na trpezama. Osim što je najjedostavnija za pripremu vole je sve generacije bez obzira da li je grilovana, pohovana ili pečena. No ono što sigurno nikada niste probali jeste piletinu pečenu u lubenici.
Sastojci koji su vam potrebni za pripremu ovog jela su:
lubenica srednje veličine pile so biber maslac soja sos limun
Način pripreme:
Lubenicu srednje veličine prežite na pola i izvadite joj unutrašnjost. Isijecite je ravnomjerno. Pile začinite solju i biberom. U unutrašnjost pileta stavite dvije polovine limuna i začinite je soja sosom. Također premažite cijelo pile i začinite ga vegetom. Pile stavite u lubenicu i prekrijte ga. Učvrstite poklobac lubenice štapićima za ražnjiće.
Pecite je na 200 stepeni, dva sata. Nakon toga smanjite na 150 i pecite još tri sata. Kada je pile pečeno izvadite ga iz lubenice, a od prirodnog soka koji je ostao u lubenici napravite umak tako što ćete mu dodati malo maslaca i sve skupa prokuhati.
Možda vas zanima
A gdje su sarajevski?
Travnički ćevapi našli se u top 10 najbolje ocijenjenih jela od mljevenog mesa u svijetu
Nisu za porodice s djecom
Trener pasa otkrio koje popularne rase nikada ne bi imao: Rijetko su dobri ljubimci
Vezani članci