Recept smo pronašli na blogu "Cafe Delites", koji za ovo jelo predviđa samo 25 minuta neophodnih za pripremu.
Sastojci:
100 gr maslaca, 4 čehne bijelog luka, 600 gr šampinjona, 1 mali luk - nasjeckan, 150 gr sušenog paradajza, 1/2 šolje vrhnja za kuhanje/pavlake, 3 šolje nasjeckanih listova špinata, 1/2 šolje parmezana, 1 kašičica sušenog začinskog bilja, 1 kašika nasjeckanog svježeg peršuna, so i biber po ukusu.
Priprema:
Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri. Otopite puter i pržite luk dok ne postane proziran, dodajte bijeli luk i pržite dok ne zamiriše (oko jedne minute).
Sušeni paradajz propržite na maslacu oko 2 minute da pusti sve njegove arome, zatim dodajte šampinjone na oko 5 minuta.
Smanjite vatru pa dodajte vrhnje/pavlaku i lagano krčkajte, povremeno miješajući. Začinite solju i biberom po vašem ukusu.
Dodajte listove špinata, pustite da omekšaju u umaku, a zatim dodajte parmezan. Ostavite da se umak krčka još 10 minuta dok se sir u potpunosti ne otopi.
Za kraj dodajte začinsko bilje i ukrasite peršunom.