Kremasto i lagano
10

Recept za iftar: Zapečene makarone sa sirom

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Zapečene makarone sa sirom predstavljaju jelo koje obožavaju i starije i mlađe generacije širom svijeta. Veoma jednostavna priprema, malo sastojaka i kratko vrijeme potrebno za pripremu su pun pogodak te savršena ideja za današnji iftar.

Kombinacija sireva, istopljenih u bogati i kremasti umak su ono što daje čar ovom jelu. Izbor sireva koji će biti upotrijebljeni prilikom pripreme zavisi od ličnih preferencija pojedinca te u skladu s tim postoje i razne verzije recepta. Međutim, koju god kombinaciju da odaberete - neće vas razočarati.

Sastojci:

500 gr tjestenine - makarona, 1/2 šolje neslanog maslaca, 1/2 šolje brašna, 2 šolje punomasnog mlijeka, 6 šolja naribanog sira (edamer, gauda, cheddar ili drugi po vašoj želji), so, biber i crvena paprika po ukusu.

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stepeni te podmažite posudu za pečenje i ostavite sa strane.

Zakuhajte veliki lonac slane vode. Kad prokuha, dodajte tjesteninu i kuhajte 1 minutu manje nego što je predviđeno na pakiranju. Ocijedite i pospite s malo maslinovog ulja da se ne slijepi.

Dok voda ključa, naribajte sireve te ih sve zajedno promiješajte, a zatim podijelite na tri grupe. Otprilike 3 šolje za umak, 1 i po šolja za unutarnji sloj i 1 i po šolja za preljev.

Otopite puter u velikoj šerpi na srednjoj temperaturi, pospite brašnom i umutite da se sjedini. Smjesa će izgledati poput vrlo mokrog pijeska. Kuhajte otprilike 1 minutu, često miješajući.

Polako ulijte oko 2 šoljice mlijeka, jednu po jednu, uz stalno miješanje, dok ne postane glatko. Nastavite zagrijavati smjesu na srednjoj temperaturi, vrlo često miješajući, dok se ne zgusne do vrlo guste konzistencije.

Maknite s vatre i umiješajte začine i 1 i po šolju sireva, miješajući da se otope i sjedine. Umiješajte još 1 i po šolju sira i miješajte dok se potpuno ne otopi i postane glatko.

U velikoj posudi za miješanje kombinujte ocijeđenu tjesteninu sa umakom od sira, miješajući da se potpuno sjedini. U pripremljenu posudu za pečenje ulijte polovinu smjese od testenine. Prelijte sa 1 i po šoljom ribanih sireva, a zatim sa preostalom smjesom tjestenine.

Po vrhu pospite preostalu količinu sira, te stavite da se peče na 15 minuta, dok sir ne postane pjenušav i zlatnosmeđe boje.