Kupus, meso, voće
12

Trikovi uz pomoć kojih će vaša hrana ostati svježija

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Postoje jednostavni trikovi koji će vašu hranu očuvati svježom danima. Uz pomoć njih limun možete čuvati i do mjesec dana, a kupus dvije sedmice.

Svježe ljekovito bilje ne traje dugo, čak iako ih čuvamo u frižderu. No postoje dva načina na koje ih možete čuvati duže svježim. Tretirajte ih kao cvijeće. Napunite čašu vodom i umočite bilje u vodu. Čuvajte ih u frižideru. Ovim ćete život svog ljekovitog bilja produžiti jo tri, četiri dana. Ako želite da vaše biljke traju duže od četiri dana jednostavno ih ulijte u maslac. Rastopljeni maslac s biljkama i zamrznite.

Najveća greška koju možete napraviti jeste staviti kupus u plastičnu vrećicu. Kupus čuvajte u ladicu u frižideru bez vrećice. Na taj način vaš kupus će ostati hrskav i svjež do dvije sedmice.

Zelenu salatu i špinat morate oprati prije skladištenja. Operite ih hladnom vodom i stavite u staklene zdjelice u koje ćete stvaiti ubruse. Pokrijte ih plastičnom folijom i čuvajte u frižideru.

Luk stavite u korpicu, bez ikakve vrećice. Tvrdi sir stavite u papir za pečenje, na taj način će trajati jako dugo.

Platične kutije, omoti i vrećice najgore su opcije za skladištenje hljeba. Najbolje je da ga zamotate u kuhinjsku krpu i stavite u posudu za hljeb. To ne samo da sprečava proces formiranja plijesni, već će mu pomoći da ostane mekan.

Ako mrkva ima stabljiku obavezno je isijecite. Bez stabljika, vaša će mrkva ostati svježa i zdrava puno duže. Također, izbjegavajte njihovo spremanje u plastične vrećice i samo ih stavite u ladicu u frižideru, baš kao i kupus.

Šumsko voće nemojte prati prije nego ćete ga upotrebljavati. Čuvajte ih u spremniku s dobrim protokom zraka.

Ukoliko kupujete gljive u plastičnoj kesi odmah ih izvadite. Operite ih, osušite i zamotajte u papirne vrećice.

Ako ne želite zamrznuti meso i planirate ga koristiti u sljedećih nekoliko dana, postoji jednostavno rješenje. Komad mesa stavite u plastičnu posudu i napunite ga maslinovim uljem. Ulje će sačuvati meso, a istovremeno ga učiniti još ukusnijim, ovu priliku možete iskoristiti i za mariniranje i dodavanje bilo kojeg bilja koje volite. Meso na taj način može stajati tri dana.

Fetu i ovčji sir mnogi od nas vole, ukusna je i može se koristiti u raznim jelima. Ali kad kupimo previše, završimo s bacanjem. Sljedeći put ako kupujete više nego što vam je potrebno za sedam dana stavite ga u vodu koju ste prethodno posolili.

Limune treba čuvati u plastičnoj vrećici u frižideru. Tako će ostati svježi do mjesec dana. Ako ih držite na sobnoj temperaturi, oni će ostati svježi samo jednu sedmicu.

Banane držite svježim tako što ćete omotati njihove stabljike plastičnom ili alu folijom. Na taj način ćete usporiti proces zrenja.