Recept iz Engleske
11

Ukusni kuglof od badema i trešanja obogatit će vašu ljetnu trpezu

Dž. L.
Foto: Lizzie Mayson/The Guardian
Foto: Lizzie Mayson/The Guardian
Trešnjama je tokom ljeta teško odoljeti, bilo da ih jedete same ili koristite u raznim slasticama. Engleska kuharica Thomasina Miers donosi novi recept za kolač od badema i trešanja koji će obogatiti vašu ljetnu trpezu.

Za ovaj kolač ili kuglof nije potrebno mnogo trešanja, ali svakako će mu dati lijepu nijansu te poseban okus.

Priprema kuglofa traje 55 minuta, a kuhanje nešto više od jednog sata.

Za kolač su vam potrebni:

  • 250 grama neslanog i mekanog putera te još malo za podmazivanje,
  • 325 grama običnog brašna, plus dodatno za zaprašivanje,
  • 200 grama svježe trešnje bez peteljki
  • tri kašike javorovog sirupa
  • jedan sušeni anis
  • jedna kašika rakije od trešanja
  • 500 grama šećera
  • šest velikih jaja
  • pola kašike soli
  • pola kašike ekstrakta badema
  • dvije kašike praška za pecivo
  • 300 mililitara punomasnog mlijeka
  • 100 grama mljevenih badema
  • jedan limun sa fino isjeckanom koricom

Za preljev vam je potreban sok jednog limuna i 175 grama šećera u prahu.

Na početku pripreme kuglofa, ostavite pećnicu da se zagrije na 180 stepeni celzija. Posudu za kuglof premažite puterom i pospite brašnom te prodrmajte da se rasporedi na sve strane.

Stavite trešnje, javorov sirup, anis i rakiju od trešnje (ukoliko želite) u malu šerpu koji ste pošpricali vodom te sve zajedno krčkajte do pet minuta dok se ne omekša. Tokom kuhanja trešnje možete pritiskati maserom za krompir ili drvenom kašikom.

Ovu smjesu ohladite te potom izbacite iz nje košpice, ukoliko to niste uradili ranije.

Šećer i puter izmiješajte uz pomoć miksera, tri do četiri minute te dodajte jaja i sve izmiksajte. Zatim dodajte ekstrakt badema i prašak za pecivo, a onda i mlijeko. Na kraju u smjesu umiješajte i brašno, zajedno s bademima i limunovom koricom.

Dio ove smjese sipajte u posudu za pečenje kuglofa, a zatim preko dodajte red smjese s višnjama koju ste ranije pripremili. Tako napravite nekoliko slojeva i potom pecite 50-60 minuta.

Nakon pečenja ostavite kuglof da se ohladi 15 minuta, a zatim ga okrenite i ostavite na ravnu površinu da se potpuno ohladi.

Dok se kolač hladi, možete napraviti preljev tako što ćete izmiješati limunov sok i šećer u prahu sa veoma malo vode. Ovim preljevom ukrasite kuglof kada se ohladi. Ukusnu slasticu servirajte uz čaj, kafu ili šlag.