Ajvar se obično pravi početkom jeseni kada je sezona crvenih paprika roga. To su duge, crvene, mesnate paprike koje se lako gule. Posebno se priprema i ukoliko se ispravno skladišti može trajati cijelu godinu.
Za pripremu ovog jela potrebno vam je:
10 kg crvene paprike roge 3 kg patlidžana 2-4 ljute paprike (po ukusu) 1-2 glavice bijelog luka kašika octa litar suncokretovog ulja so po ukusu
Način pripreme:
Paprike i patlidžan dobro operite i ispecite ih. Nakon toga ogulite paprike i patlidžan i ostavite da se ocijede tokom noći.
Sameljite paprike i patližan. U veliku šerpu stavite ulje i dodajte paprike. Stalno miješajte kako vam ajvar ne bi zagorio. Dodajte ljute paprike i bijeli luk. Posolite i miješajte. Povremeno probajte ajvar i vidite je li po vašem ukusu. Na kraju dodajte jednu kašiku octa.
Nakon sat i po ajvar bi trebao biti gotov. Ugrijte tegle i napunite ih ajvarom, zatvorite i okrenite ih naopako. Pokrijte dekom i ostavite preko noći. Od ove količine možete dobiti pet kilograma ajvara.