Zašto je tokom ramazana potrebno konzumirati lagane obroke za iftar

Početak iftara je ključan, jer naglo unošenje velikih količina hrane može izazvati napetost u stomaku, nadutost i neugodnosti. Kako biste izbjegli ove probleme, savjetuje se da iftar započnete s malo tečnosti poput čaše vode ili sa malo supe. To će pripremiti vaš probavni sistem i omogućiti lakši prijem hrane kasnije.
U mnogim kulturama hurme se tradicionalno koriste za početak iftara što nije samo ukusno, nego i korisno zbog visokih sadržaja vlakana, minerala i prirodnih šećera koji pomažu vraćanju energije.
Nakon supe, korisno je da obrok bude lagan i bogat vlaknima, vitaminima i zdravim mastima. Salate sa svježim voćem, integralne žitarice i proteini poput piletine, ribe ili biljnih izvora proteina pružaju potrebnu energiju bez preopterećenja probavnog sistema.
Previše masne hrane može usporiti proces varenja i izazvati neugodnosti poput žgaravice i nadutosti, što je česta tegoba nakon iftara.
Tokom ramazana, hidratacija je jako bitna, ali se preporučuje da ne pijete previše vode odmah nakon iftara jer to može izazvati nadutost. Pijte male količine vode tokom večeri, jer ćete time pomoći svom organizmu da ostane hidriran, ali i da olakša probavu. Idealno je da vodu pijete između obroka, kako bi tijelo imalo dovoljno vremena da je apsorbuje.
Veliki obroci odmah nakon posta mogu izazvati bolove u želucu i probavne smetnje. Manje porcije tokom iftara mogu vam pomoći u održavanju ravnoteže i spriječiti preopterećenje probavnog sistema. Ukoliko osjećate da ste siti, zaustavite se i pričekajte prije nego nastavite sa jelom.
Za olakšanje probave nakon obroka, korisno je da pijete vodu ili zeleni čaj koji je poznat po antioksidativnim svojstvima. Kafa i zaslađivači mogu izazvati iritaciju želuda posebno nakon posta. Previše kofeina može povećati kiselinu u želucu što izaziva žgaravicu i neugodnost. Savjetuje se da umjesto kafe pijete biljne čajeve, poput mente koja smiruje stomak ili čaj od kamilice koji pomaže u opuštanju probavnog sistema.
Previše slatkiša tokom iftara može opteretiti vašu probavu, jer šećer izaziva brze promjene u nivou inzulina što dovodi do naglog opadanja energije. Korisno je da izaberete voće ili prirodne poslastice poput hurmi koje su odličan izvor prirodnih šećera i vlakana.