Ideja za jednostavan ručak: Pripremite tjesteninu s piletinom po receptu Jamieja Olivera
Za pripremu ove ukusne pileće tjestenine potrebno je 10 minuta prije nego što je ostavite da se lagano kuha oko sat vremena.
Recept je objavljen u njegovoj kuharici "5 Ingridients Mediteranian".
Sastojci:
-
1 kg pilećih karabataka
-
600g makarona
-
500g mješavine smrznutog nasjeckanog luka, mrkve i celera
-
100g halumi sira
-
Dvije konzerve oguljenog paradajza
Dodatno: ekstra djevičansko maslinovo ulje, vinsko sirće, so i biber
Propržite karabatake u velikoj šerpi na jakoj vatri s 2 kašike maslinovog ulja, a zatim ih izvadite na tanjir. Dodajte smrznuto izmiješano povrće i omekšajte 5 minuta, a zatim vratite piletinu u šerpu s 2 kašike vinskog sirćeta i ostavite da se kuha.
Čistim rukama izmrvite paradajz, a zatim ulijte 1 konzervu vode. Pustite da provri, a zatim ostavite da odstoji na laganoj vatri 1 sat, ili dok piletina ne otpadne s kosti, povremeno miješajući. Kada istekne vrijeme, skuhajte tjesteninu u loncu s kipućom slanom vodom prema uputama na pakovanju, a zatim ocijedite.
U međuvremenu skinite svo pileće meso od kostiju i isjeckajte ga viljuškama, vraćajući ga u sos. Probajte sos i začinite po želji.
Za posluživanje, umiješajte tjesteninu u sos i naribajte veći dio halumi sira. Završite s 1 kašikom ekstra djevičanskog maslinovog ulja i ostatkom halumija naribanog po vrhu.