Okus će vas oduševiti
26

Na jednostavan način pripremite mekane buhtle sa slatkim punjenjem od džema

D. V.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Buhtle su mekano pecivo koje osvaja svojim slatkim punjenjem od džema. Uz jednostavan recept moguće ih je pripremiti za kratko vrijeme.

Odlične su kao užina ili desert uz šoljicu omiljenog čaja ili kafe.

Sastojci

Za tijesto

  • 500 grama brašna, 250 mililitara mlijeka, 100 grama šećera, 100 grama maslaca, dva jaja, jedan kvasac, prstohvat soli, vanillin šećer

Za punjenje

  • Džem po izboru, preporučuje se od marelice ili maline

Premaz

  • Jedno jaje i šećer u prahu

Priprema

Ukoliko koristite svježi kvasac, istopite ga u malo mlakog mlijeka sa šećerom i ostavite da odstoji 10 minuta. Ukoliko koristite suhi kvasac, dodajte ga direktno u brašno. U većoj posudi pomiješajte brašno, šećer, vanillin šećer i prstohvat soli. Napravite udubljenje u sredini, dodajte istopljeni maslac, jaja i mlijeko sa kvascem. Miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Kasnije pokrijte tijesto krpom i ostavite na toplom sat vremena. Nakon toga premijesite tijesto i podijelite ga na manje dijelove.

Svaki komad tijesta razvucite i stavite malo džema u sredinu, zatim preklopite i oblikujte u kuglicu. Kuglice stavljajte u pleh obložen papirom za pečenje ostavljajući prostora između njih. Buhtle pokrijte i ostavite 20-30 minuta, a zatim ih premažite umućenim jajem. Pecite ih na 180°C oko 25-30 minuta ili dok ne postanu zlatnosmeđe. Pospite ih šećerom u prahu i poslužite.