Na jednostavan način pripremite mekane buhtle sa slatkim punjenjem od džema
Odlične su kao užina ili desert uz šoljicu omiljenog čaja ili kafe.
Sastojci
Za tijesto
- 500 grama brašna, 250 mililitara mlijeka, 100 grama šećera, 100 grama maslaca, dva jaja, jedan kvasac, prstohvat soli, vanillin šećer
Za punjenje
- Džem po izboru, preporučuje se od marelice ili maline
Premaz
- Jedno jaje i šećer u prahu
Priprema
Ukoliko koristite svježi kvasac, istopite ga u malo mlakog mlijeka sa šećerom i ostavite da odstoji 10 minuta. Ukoliko koristite suhi kvasac, dodajte ga direktno u brašno. U većoj posudi pomiješajte brašno, šećer, vanillin šećer i prstohvat soli. Napravite udubljenje u sredini, dodajte istopljeni maslac, jaja i mlijeko sa kvascem. Miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Kasnije pokrijte tijesto krpom i ostavite na toplom sat vremena. Nakon toga premijesite tijesto i podijelite ga na manje dijelove.
Svaki komad tijesta razvucite i stavite malo džema u sredinu, zatim preklopite i oblikujte u kuglicu. Kuglice stavljajte u pleh obložen papirom za pečenje ostavljajući prostora između njih. Buhtle pokrijte i ostavite 20-30 minuta, a zatim ih premažite umućenim jajem. Pecite ih na 180°C oko 25-30 minuta ili dok ne postanu zlatnosmeđe. Pospite ih šećerom u prahu i poslužite.