Pašticada je kraljica dalmatinske kuhinje, naučite je spremati kao profesionalci
Unaprijed skuhajte goveđi temeljac od goveđe koljenice ili kosti. Popržite korjenasto povrće (mrkva, celer, korabica, peršin), luk i govedinu na ulju.
Podlijte bijelim vinom, a zatim hladnom vodom. Začinite i kuhajte na laganoj vatri oko sat i pol. Kako bi temeljac bio bistar, oberite pjenu pa procijedite. Temeljac koristite za daljnje kuhanje.
Meso očistite od suvišne masnoće i žilica pa nožem napravite nekoliko "džepića" u koje ćete stavljati na štapiće narezane sastojke. Štapići mogu biti dugački centimetar do dva.
Sastojci za pašticadu
-
900 g goveđeg frikandoa
-
400 g korjenastog povrća
-
3 manje glavice luka
-
3 veća češnja bijelog luka
-
60 g paste od paradajiza
-
2 dl prošeka
-
goveđi temeljac
-
sol, biber
Špikanje:
-
1 mrkva
-
manji komad korijena celera
-
bijeli luk
Ostalo:
-
2 dl vinskog octa
-
10 g klinčića
-
10 g bibera u zrnu
-
2 lovorova lista
-
1 glavica luka
3 češnja bijelog luka
-
mrkva
-
korijen peršina
-
komadić korijena celera
Priprema pašticade:
Mrkvu, korijen celera za špikanje narežite na štapiće. Meso očistite, nožem napravite nekoliko rupa pa našpikajte mrkvom, celerom i češnjakom.
Korjenasto povrće narežite pa ga stavite u veliku posudu i dodajte sjeckani luk, češnjak, klinčiće, biber u zrnu i lovor. Na to stavite meso pa prelijte octom i vodom. Ostavite najmanje osam sati u hladnjaku da se marinira uz okretanje svakih nekoliko sati.
Izvadite meso iz marinade i posušite pa posolite. Zagrijte ulje pa sa svih strana zapecite meso. Izvadite ga na stranu i u istom loncu pržite luk i češnjak te nasjeckano povrće za juhu. Dodajte pastu od paradajiza pa podlijte s malo temeljca svaki put kada se povrće počne lijepiti za tavu. Meso vratite u posudu, promiješajte, podlijte prošekom i temeljcem. Kuhajte 2-3 sata.
Propasirajte umak, meso narežite i vratite u umak da se kuha još 15-20 minuta. Poslužite s njokima.