Prijedlog iftara: Paradajz čorba s kus-kusom, bamija s teletinom i svježa salata

Posebno mjesto zauzima bamija -tradicionalno jelo koje se u Bosni i Hercegovini priprema generacijama, a ujedno je i nutritivna riznica zdravlja.
Paradajz čorba s kus-kusom
Ova čorba je lagana i osvježavajuća, a dodatak kus-kusa je čini zasitnijom.
Sastojci:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 glavica crnog luka, sitno sjeckana
- 2 čehna bijelog luka, sitno sjeckana
- 4 svježa paradajza ili 400 g pasiranog paradajza
- 500 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
- 50 g kuskusa
- 1 kašičica mljevene paprike
- So, biber i origano po ukusu
- Svježi peršun za posipanje
Priprema:
Na maslinovom ulju propržite crni i bijeli luk dok ne postanu staklasti. Dodajte paradajz i kuhajte 10 minuta dok se ne raspadne.
Ulijte temeljac, dodajte začine i pustite da proključa. Ubacite kus-kus, promiješajte i ostavite da se krčka još 5 minuta.
Poslužite toplo, posuto svježim peršunom.
Bamija s teletinom - tradicionalno bosansko jelo
Bamija je jedan od najstarijih specijaliteta bosanske kuhinje. Njena priprema se nekada smatrala pravom vještinom, a najčešće se spremala u posebnim prilikama. Ova biljka nije samo kulinarski biser, već i nutritivna riznica.
Nutritivne zanimljivosti o bamiji:
-
Bogat izvor vlakana: Pomaže probavi i podržava zdravlje crijeva.
-
Prirodni prebiotik: Bamija hrani korisne bakterije u crijevima, čime doprinosi jačanju imuniteta.
-
Reguliše šećer u krvi: Njena sluzava tekstura usporava apsorpciju glukoze, što može pomoći osobama s dijabetesom.
-
Izvor folne kiseline: Idealna je za trudnice i one koji žele poboljšati krvnu sliku.
-
Antioksidativno djelovanje: Sadrži vitamin C i polifenole koji pomažu u borbi protiv upala.

Sastojci:
- 500 g telećeg mesa (but ili plećka), isječenog na kocke
- 250 g suhe bamije
- 1 glavica crnog luka, sitno sjeckana
- 2 čehna bijelog luka
- 1 kašika putera
- 1 kašika maslinovog ulja
- 500 ml goveđeg temeljca
- 1 kašika koncentrata paradajza
- ½ kašičice mljevene paprike
- So i biber po ukusu
- Sok od jednog limuna
Priprema:
Bamiju staviti u toplu vodu s malo limunovog soka i ostaviti 10 minuta da se oslobodi sluz. Isprati i ocijediti. U loncu zagrijati puter i maslinovo ulje te dodati crni i bijeli luk. Pržiti dok ne postanu staklasti.
Dodati teletinu i propržiti dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Umiješati koncentrat paradajza, mljevenu papriku, so i biber.
Dodati bamiju i preliti temeljcem. Pustiti da se lagano kuha 40-50 minuta, dok meso ne omekša. Po želji dodati još limunovog soka za dodatnu svježinu.
Poslužiti uz somun ili kuhanu rižu.
Svježa salata
Jednostavna salata koja doprinosi hidrataciji i osigurava unos vitamina i minerala.
Sastojci:
- 1 svježi krastavac, isječen na kockice
- 2 paradajza, isječena na kriške
- ½ glavice crvenog luka, tanko narezanog
- 1 veza svježeg peršuna
- Sok od pola limuna
- 1 kašika maslinovog ulja
- So i biber po ukusu

Priprema:
Sve sastojke sjediniti u zdjeli. Začiniti limunovim sokom, maslinovim uljem, solju i biberom.
Lagano promiješati i poslužiti uz bamiju.
Bamija nije samo staro bosansko jelo, već i nutritivna bomba koja podržava zdravlje probave, reguliše šećer u krvi i pomaže u jačanju imuniteta. Spoj s teletinom daje jelu bogat ukus i visoku nutritivnu vrijednost, čineći ga savršenim iftarskim obrokom. Uz laganu paradajz čorbu i svježu salatu, ovaj meni osigurava postepenu nadoknadu energije nakon posta, pružajući tijelu sve potrebne nutrijente.