Isprobajte nešto novo
11

Prijedlog iftara: Paradajz čorba s kus-kusom, bamija s teletinom i svježa salata

Piše: A. Ć.
Paradajz čorba s kuskusom
Paradajz čorba s kuskusom
Iftar treba biti lagan, hranjiv i uravnotežen. Ovaj recept koji donosi nutricionista Kenan Mandra idealan je spoj ugljikohidrata, proteina i vlakana koji pomažu tijelu da se postepeno oporavi nakon posta.

Posebno mjesto zauzima bamija -tradicionalno jelo koje se u Bosni i Hercegovini priprema generacijama, a ujedno je i nutritivna riznica zdravlja.

Paradajz čorba s kus-kusom

Ova čorba je lagana i osvježavajuća, a dodatak kus-kusa je čini zasitnijom.

Sastojci:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 glavica crnog luka, sitno sjeckana
  • 2 čehna bijelog luka, sitno sjeckana
  • 4 svježa paradajza ili 400 g pasiranog paradajza
  • 500 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 50 g kuskusa
  • 1 kašičica mljevene paprike
  • So, biber i origano po ukusu
  • Svježi peršun za posipanje

Priprema:

Na maslinovom ulju propržite crni i bijeli luk dok ne postanu staklasti. Dodajte paradajz i kuhajte 10 minuta dok se ne raspadne.

Ulijte temeljac, dodajte začine i pustite da proključa. Ubacite kus-kus, promiješajte i ostavite da se krčka još 5 minuta.

Poslužite toplo, posuto svježim peršunom.

Bamija s teletinom - tradicionalno bosansko jelo

Bamija je jedan od najstarijih specijaliteta bosanske kuhinje. Njena priprema se nekada smatrala pravom vještinom, a najčešće se spremala u posebnim prilikama. Ova biljka nije samo kulinarski biser, već i nutritivna riznica.

Nutritivne zanimljivosti o bamiji:

  • Bogat izvor vlakana: Pomaže probavi i podržava zdravlje crijeva.

  • Prirodni prebiotik: Bamija hrani korisne bakterije u crijevima, čime doprinosi jačanju imuniteta.

  • Reguliše šećer u krvi: Njena sluzava tekstura usporava apsorpciju glukoze, što može pomoći osobama s dijabetesom.

  • Izvor folne kiseline: Idealna je za trudnice i one koji žele poboljšati krvnu sliku.

  • Antioksidativno djelovanje: Sadrži vitamin C i polifenole koji pomažu u borbi protiv upala.

Bamija s teletinom
Bamija s teletinom

Sastojci:

  • 500 g telećeg mesa (but ili plećka), isječenog na kocke
  • 250 g suhe bamije
  • 1 glavica crnog luka, sitno sjeckana
  • 2 čehna bijelog luka
  • 1 kašika putera
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 500 ml goveđeg temeljca
  • 1 kašika koncentrata paradajza
  • ½ kašičice mljevene paprike
  • So i biber po ukusu
  • Sok od jednog limuna

Priprema:

Bamiju staviti u toplu vodu s malo limunovog soka i ostaviti 10 minuta da se oslobodi sluz. Isprati i ocijediti. U loncu zagrijati puter i maslinovo ulje te dodati crni i bijeli luk. Pržiti dok ne postanu staklasti.

Dodati teletinu i propržiti dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Umiješati koncentrat paradajza, mljevenu papriku, so i biber.

Dodati bamiju i preliti temeljcem. Pustiti da se lagano kuha 40-50 minuta, dok meso ne omekša. Po želji dodati još limunovog soka za dodatnu svježinu.

Poslužiti uz somun ili kuhanu rižu.

Svježa salata

Jednostavna salata koja doprinosi hidrataciji i osigurava unos vitamina i minerala.

Sastojci:

  • 1 svježi krastavac, isječen na kockice
  • 2 paradajza, isječena na kriške
  • ½ glavice crvenog luka, tanko narezanog
  • 1 veza svježeg peršuna
  • Sok od pola limuna
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
Svježa salata
Svježa salata

Priprema:

Sve sastojke sjediniti u zdjeli. Začiniti limunovim sokom, maslinovim uljem, solju i biberom.

Lagano promiješati i poslužiti uz bamiju.

Bamija nije samo staro bosansko jelo, već i nutritivna bomba koja podržava zdravlje probave, reguliše šećer u krvi i pomaže u jačanju imuniteta. Spoj s teletinom daje jelu bogat ukus i visoku nutritivnu vrijednost, čineći ga savršenim iftarskim obrokom. Uz laganu paradajz čorbu i svježu salatu, ovaj meni osigurava postepenu nadoknadu energije nakon posta, pružajući tijelu sve potrebne nutrijente.