Potrebno vam je: 450 grama mljevenog mesa, 70 grama riže, dvije manje glavice izrendanog crvenog luka, kašičica bibera, kašika paradajz sosa, maslinovo ulje, pola limuna, pola šoljice peršuna, pola šoljice kopra, so i 50 listova vinove loze ili raštike.
U posudi sjedinite meso, rižu, luk, so, biber, peršun, kopar i 1,5 kašiku maslinovog ulja. Pomiješajte paradajz sos s tri kašike tople vode, dodajte u smjesu s meso pa sve izmiješajte.
Ako koristite svježe listove, kuhajte ih dvije minute, iscijedite i sačekajte da se ohlade. Ukoliko koristite konzervirane listove, potpite u hladnu vodu i sačekajte jedan sat.
Na pripremljene listove stavite po jednu kašiku fila, urolajte ih i poredajte u šerpu čije ste dno prethodno prekrili pocijepanim listovima kako vam jelo ne bi zagorjelo.
Dodajte oko 400 mililitara vode, malo maslinovog ulja i iscijeđeni limunov sok. Poklopite posudu i kuhajte 45 minuta na umjerenoj temperaturi. Poslužite uz hjljeb i jogurt.