Domaći proizvod
340

Prvi punjač za električne aute iz BiH: E387 je spreman za domaće tržište i izvoz

E. Z.
U vrijeme kada su električni automobili itekako vruća tema i kada se kao njihova najveća prepreka spominje dostupnost punjača u BiH se pojavila kompanija koja svojom vizijom idejama ali i potpuno domaćom proizvodnjom nudi proizvode i inovacije koji bi mogli dosegnuti i daleko van granica naše zemlje.

Nije nikakva nepoznanica da je najveća prepreka većoj popularnosti ali i samoj upotrebljivosti električnih automobila dostupnost i sama količina električnih punjača. Iako je iz godine u godinu punjača za električne automobile sve više, čak i u našoj zemlji, činjenica je da njihova rasprostranjenost nije strateški najbolja, dok je i sama dostupnost snažnijih punjača za brže punjenje daleko od nivoa potrebnog za bezbrižno putovanje po svim krajevima BiH. Tačnije, za bezbrižno i efikasno putovanje procijenjeno je da samo u EU nedostaje oko tri miliona električnih punjača, što samo po sebi govori koliki je izazov ali i koliko je poslovnih prilika ispred kompanija kao što je E387.

Prepoznavajući ovaj gorući problem koji nije prisutan samo u BiH nego praktično i u cijelom svijetu, nekoliko ambicioznih i stručnih ljudi iz BiH krenulo je u hrabar poduhvat proizvodnje prvih punjača za električne automobile koji su u potpunosti proizvedeni u BiH.

Posjetili smo kompaniju E387 i razgovarali sa njenim osnivačima i direktorima, Arminom Durmiševićem i Arslanom Hajdarevićem koji su nam otkrili veliki put i izazove koje su do sada prevazišli, ali i izuzetno ambiciozne planove koje imaju sa prvim električnim punjačima iz BiH.

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

Naravno, ono što nas je prije svega zanimalo, koliko je E387 električni punjač zaista BiH proizvod i kakve sve punjače imaju i planiraju imati u ponudi.

Početak sa 22 kW punjačem, u razvoju i brzi do 350 kW

Prilikom posjete kompaniji E387 zatekli smo mlade inžinjere i IT stručnjake koji vrijedno rade u svojim odjelima. Tako je konkretno Faruk Ćidić vođa tehničkog dijela razvoja i ekipe softverskih inženjera, dok je Denis Berilo vođa ekipe dizajnera, te je upravo on razvio cijeli koncept i dizajn sistema i platforme, kao i marketinški plan čitave E387 platforme.

Mi smo na licu mjesta uspjeli uvjeriti se u cijeli proces razvoja punjača, gledajući od samog prostora za testiranje punjača i sklopova, preko programiranja aplikacije i softvera za komunikaciju punjača sa aplikacijom pa sve do finalne montaže i pakovanja. Naravno, ništa od ovoga nije nastalo preko noći, pa je sam projekat E387 začet prije tri godine, a sada već imaju spremne proizvode i rješenja za sva tržišta.

Ono što svakako posebno raduje i što iz E387 ponosno ističu, uz naše mlade stručnjake koji rade na razvoju i proizvodnji, svi elementi ovih punjača su proizvedeni u BiH, od kontrolnih jedinica i plastičnih kućišta, do staklenih panela pa sve do adaptera izrađenih na 3D printeru. Jedini dio koji se kupuje i uvozi je sam konektor za automobil, ali iz E387 ističu da su u procesu nabavke i vrlo skupe mašine za proizvodnju tog dijela.

Posebno je pohvalno što se dio komponenti kućišta proizvodi od reciklirane plastike, te je i u tom smislu E387 punjač ekološki osviješten proizvod.

Posebno je zanimljivo vidjeti evoluciju kontrolnog modula koji je također u potpunosti dizajniran i proizveden u ovoj kompaniji, pa čak i laici mogu vidjeti značajan napredak u složenosti sklopa ali i preciznosti izrade u zadnjoj evoluciji u odnosu na prvu verziju.

Za početak u E387 su se fokusirali na razvoj i proizvodnju Basic modela punjača snage od 3 do 22 kW, koji nudi razne opcije instalacije i samog interfejsa, zavisno od potrebe i same lokacije instalacije. Dostupan u opcijama kao monofazni punjač snage 7 kW ili trofazni snage 11 ili 22 kW kupcima E387 nudi i besplatne konsultacije u vezi samog izbora i načina instalacije, dok je sama instalacija punjača na teritoriji BiH besplatna. Uz garanciju od 5 godina i podršku dostupnu 24 sata, kao i činjenicu da sami punjači imaju inovativnu opciju samodijagnostike, kupcima i korisnicima je zagarantovano bezbrižno korištenje i punjenje.

Svi E387 punjači dolaze uz opciju LAN, WiFi i/ili SIM komunikacije što garantuje slanje podataka o stanju i ispravnosti punjača, čime će svakako biti upotpunjena slika pouzdanosti informacija o dostupnosti punjača, kako pojedinačnim i privatnim korisnicima tako i punjačima koji će biti dostupni javnosti.

Nakon što su razvoj, certifikacija i proizvodnja Basic punjača uspješno izvedeni E387 nastavlja sa razvojem snažnijih punjača koji su nužni za brzo punjenje automobila, a riječ je o punjačima snage od 50 kW do 350 kW, za kojima postoji također velika potreba i potražnja. Iz E387 najavljuju da bi već do kraja ove godine trebali završiti razvoj DC punjača od 50 kW, kao i punjača snage 22 kW sa dvostrukim izlazom.

Velika ulaganja i certifikacija za širenje i van BiH

Da su kompanije poput ove važan pokretač novog tržišta i novih tehnologija, ali i samog tržišta rada govori činjenica da je u zadnje tri godine, od kada je nastala kompanija E387, uloženo oko 350 hiljada konvertibilnih maraka. Također, ambicije i stručnost ove kompanije su u tom procesu prepoznali i drugi, pa je projekat podržao i SSST privatni univerzitet iz Sarajeva koji je sada i dio vlasničke strukture.

Također, važnost ovog projekta prepoznalo je i Ministarstvo okoliša i turizma FBiH koje je dalo podršku instalaciji E387 električnih punjača na 30 najvažnijih turističkih lokacija u BiH. Ono što je posebno zanimljivo je modularnost samih punjača, pa po potrebi i želji punjači mogu biti opremljeni POS uređajima za kartičnu naplatu ali i velikim LED ekranima koji mogu služiti i kao centar za turističke informacije ili za marketinško oglašavanje.

Iz E387 otvoreno priznaju da im je tehnološki i poslovni uzor kompanija Charge Point, s tim da E387 s tehničke strane već ima neka rješenja punjača i aplikacije kojima nadmašuju i svoj uzor. Jasno, sa tako velikim ambicijama nisu ništa prepuštali slučaju pa do kraja godine očekuju CE certifikat za osnovni punjač, dok su do sada već obezbijedili sve potrebne ISO i TUV certifikate. To znači da će se, što se tiče same kvalitete proizvoda, moći ravnopravno takmičiti na velikim tržištima u EU.

Što se tiče planova u Bosni i Hercegovini E387 je već uveliko počeo instalaciju svojih punjača, dok je plan da već do kraja ove godine instaliraju oko 100 svojih punjača širom BiH. To će značajno promijeniti sliku elektromobilnosti u BiH, a najvažnije od svega je što su iz E387 uz same punjače razvili i vrlo naprednu aplikaciju i platformu za uslugu punjenja.

Platforma koja nudi mnogo više od samog punjača

Iako je fizički vidljiv i opipljiv električni punjač sa oznakom "made in BiH" razlog za ponos, jednako veliki posao u E387 napravili su sa kompletnom platformom i aplikacijom koja objedinjuje usluge punjenja, informacija o punjačima, samoj dijagnostici punjača ali i praćenju potrošnje i dostupnosti punjača.

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

Upravo je tačna informacija o stanju, lokaciji i dostupnosti punjača često najveći izazov kada putujete električnim automobilom, pa je za takvo putovanje nužna obra priprema, provjera informacija ali i nekoliko aplikacija na pametnom telefonu.

Takvu komplikaciju u E387 žele izbjeći pod svaku cijenu, pa su u startu krenuli u paralelan razvoj platforme i aplikacije koja komunicira sa električnim punjačima koji uz žiroskope i senzore pokreta ali i mogućnost samodijagnostike omogućavaju slanje informacija o mogućim oštećenjima, prekidima rada ili preopterećenjima. Zahvaljujući takvom pristupu korisnici E387 platforme mogu uvijek imati tačnu informaciju o dostupnim punjačima i tako precizno planirati svoje putovanje.

Naravno, uz takvu tehnologiju tu su i brojne dodatne i korisne opcije poput rezervacije punjača, potpune analitike korištenja i potrošnje na punjačima, pregleda dostupnosti svih punjača u platformi, ali i omogućavanja dodatne vidljivosti za poslovne korisnike.

Misija edukacije javnosti o elektromobilnosti

Ono čega su u Tech387 i E387 posebno svjesni da je za razvoj elektromobilnosti prije svega potrebna dodatna edukacija javnosti o prednostima ali i manama električnih automobila i njihovog korištenja i punjenja.

Zbog toga su u svojoj produkciji pokrenuli zabavan i zanimljiv serijal u "reels" formatu, dok u formatu podcasta na svom Youtube kanalu planiraju prenijeti zanimljive i poučne priče vezane za praktična iskustva iz elektromobilnosti kako kod poslovnih korisnika tako i kod privatnih osoba.