Voćni sok
Sokovi od cijeđenog voća, koji se često smatra zdravim pićem, paradoksalno može doprinijeti upali i debljanju zbog koncentriranog sadržaja šećera. Dok prirodni voćni šećeri popraćeni korisnim hranjivim tvarima kada se konzumiraju u cijelom voću, proces cijeđenja izvlači tečnost, ostavljajući koncentrirane šećere bez vlakana i drugih spojeva koji pomažu u ublažavanju njihovog utjecaja.
"Komercijalni voćni sokovi često imaju dodane šećere i nedostatak vlakana prisutnih u cijelom voću. Konzumacija voćnih sokova bez vlakana može dovesti do brzog povećanja nivoa šećera u krvi, potičući upalu. Tijelo ne registruje tekuće kalorije jednako dobro kao one u krutom stanju što dovodi do prekomjerne konzumacije i potencijalnog debljanja, a također može utjecati na sitost, što olakšava unos više kalorija iz drugih izvora", kaže Kimberly Booker.
Napici s okusom kafe
Pića kao što su kafe s velikim količinama mlijeka, često sadrže značajne količine dodanih šećera. Pretjerana konzumacija šećera u takvim aromatiziranim pićima s okusom kafe može dovesti do brzih skokova nivoa šećera u krvi, izazivajući upalnu reakciju u tijelu.
Ove nutricioniste ističu da ovi napici često sadrže velike količine dodanih šećera, sirupa i vrhnja za šlag, što pridonosi prekomjernom unosu kalorija. Visok sadržaj šećera može dovesti do upale i povećanog skladištenja masti. Konzumacija takozvanih tekućih kalorija uz obrok neće pružati isti osjećaj sitosti kao jedenje čvrste hrane. Kombinacija kofeina i šećera također može poremetiti nivoa šećera u krvi i s vremenom doprinijeti upali.