Neželjene posljedice
63

Ove tri greške u ishrani čine da se debljate još više

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Određene greške u ishrani mogu nenamjerno dovesti do debljanja i pogoršanja upale. Među njima su ispijanje kafe prije doručka, nedovoljna konzumacija hrane i jedenje "golih ugljikohidrata".

Nekoliko uobičajenih grešaka u ishrani, kao što je početak dana sa šoljicom kafe prije jela, nedovoljno konzumiranje hrane tokom dana i uživanje u "golim ugljikohidratima" (hrana bogata ugljikohidratima bez adekvatnih proteina ili vlakana) mogu imati neželjene posljedice. Ove navike mogu dovesti do debljanja i pojačane upale.

Naši nivoi kortizola su povišeni kada se ujutro probudimo. Kafa ih povećava na prazan želudac što dovodi do neregulisanog šećera u krvi i upale. Stoga se preporučuje da dan započnete doručkom s visokim sadržajem proteina prije nego popijete kafu.

Nedovoljan unos hrane tokom dana može biti kontraproduktivna greška u dijeti koja često rezultira debljanjem i pojačanom upalom. Kada tijelo stalno gubi esencijalne hranjive tvari i kalorije, ono to doživljava kao oblik gladovanja, što ga potiče da uspori metabolizam.

Nutricionisti ističu da morate jesti dovoljno kalorija i nutrijenata da podmirite svoje dnevne potrebe ili će vaše tijelo zadržati višak kilograma.

Uživanje u "golim ugljikohidratima", koji su hrana bogata ugljikohidratima, a kojoj nedostaje dovoljno proteina ili vlakana, može nenamjerno doprinijeti debljanju i pojačanoj upali. Posebno prerađeni i rafinirani ugljikohidrati, koji mogu uzrokovati brze skokove razine šećera u krvi praćene brzim padovima. Ove fluktuacije izazivaju glad i žudnju, što često dovodi do prejedanja i, posljedično, debljanja.

Ugljikohidrati koji nisu upareni sa mastima i proteinima su noćna mora za vaš šećer u krvi i metabolizam.

Izbjegavanje ovih zamki je od vitalnog značaja za održavanje uravnotežene prehrane i smanjenje rizika od neželjenih zdravstvenih ishoda. Da biste održali zdravu težinu i smanjili upalu, ključno je osigurati da vaše tijelo dobije potrebne hranjive tvari i energiju koja mu je potrebna za optimalno funkcionisanje.