Počnite danas
48

Sjajan trening za početnike: Samo 10 sklekova dnevno može napraviti razliku

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Sklekovi su jedna od uobičajenih vježbi za jačanje mišića. Međutim, iako mnogima djeluju jednostavno, zapravo nije ih uvijek lako izvoditi. Ipak, treneri tvrde da je za početnike dovoljno samo 10 sklekova kako bi fizički napredovali.
Ipak, ovu vježbu vrlo često koriste u raznim treninzima jer ne zahtijeva dodatnu opremu te se lako može prilagoditi početnicima. Još jedan razlog zašto su sklekovi cijenjeni jeste činjenica da jačaju nekoliko različitih mišćinih skupina kao što su ramena, prsa, tricepsi, gornji dio leđa i trbušni mišići.

Trener Stephen Marcotte iz Orangetheory Fitnessa navodi da je 10 sklekova dnevno odličan fitness cilj.

"Početi s 10 sklekova dnevno je kao da 'uronite' u svijet fitnessa bez prevelikog truda. To je praktičan i dostižan cilj koji može dovesti do nekih stvarnih prednosti, poput poboljšane snage gornjeg dijela tijela i tonusa mišića nakon nekoliko sedmica ili mjeseci", navodi Marcotte.

Lični trener Michael Ungar naveo da je ćete nakon toga primijetiti veću snagu u gornjem dijelu tijela.

"Svakodnevni zadaci poput nošenja korpe s vešom gore-dolje po stepenicama, vrtlarenje i košenje dvorišta mogu postati lakši. Također, možete vizualno vidjeti razliku, primjećujući više definicije u vašim rukama i ramenima", naveo je Ungar.

Ipak, ako radite sklekove zbog zdravstenih ciljeva, trener Ungar kaže da izvođenje 10 sklekova dnevno vjerovatno neće dovesti do primjetne razlike. Međutim, može vas potaknuti da dodate druge vrste aktivnosti koje će dovesti do gubitka težine.

No, sklekovi su odlični ako vam je cilj gubitak kilograma. On ističe da je trening otpora ključan jer na taj način održavamo mišićnu masu.