Lako se priprema
21

Jednostavan recept: Za zimnicu pripremite lovačku salatu

S.H.P.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Za dobru lovačku salatu povrće mora biti u potpunosti zdravo i neoštećeno. Tegle moraju biti stelirisane, a poklopci novi i čisti. Lovačku salatu napravit ćete brzo i lako, a obično se pravi od svega od svega što vam ostane od izrade ajvara.

Konzumiranjem ove salate pomoći ćete svom zdravlju jer je glavni sastojak od kojeg se pravi paprika koja je bogata C vitaminom. Osim toga paprika pomaže u popravljanju vida, a kod muškaraca će smanjiti rizik od raka prostate.

Sastojci koji će vam biti potrebni za lovačku salatu:

1 kg paradajz 3 kg paprika roga 1 vezica peršuna 1 glavica bijelog luka 4 lovorova lista 1 kašika bibera u zrnu 2 kašike šećera 2 kašike soli

100 ml ulja pola kesice konzervansa

Način pripreme:

Paradajz operite i ogulite. Paradajz isjeckajte na malo krupnije komade kako se ne bi raspao prilikom kuhanja. Stavite ga u šerpu.

Zatim operite paprike i isjeckajte ih na komadiće. Stavite ih u šerpu. Dodajte sitno isjeckanu glavicu bijelog luka, četiri lovorova lista, dvije kašike šećera i soli, te 100 mililitara ulja. Stavite na srednju temperaturu i promiješajte. Pržite sve 35 minuta.

Tegle stavite u rernu na 200 stepeni da se ugriju 15 minuta. Dok se tegle griju u salatu stavite vezicu peršuna. Promiješajte. Dodajte biberovo zrno i ostavite na vatri još pet minuta.

Izmaknite s vatre i dodajte pola kesice konzervansa. U tegle sipajte salatu, zatvorite je i prevrnite naopako i preko njih stavite deku preko njih. Salata neka se hladi cijelu noć.