Prehrambeni stručnjaci savjetuju da ovih šest namirnica nikada ne perete prije kuhanja, piše Reader's Digest.
Piletina i riba
Ljudi obično operu piletinu prije nego je počnu kuhati. Ako je to i vaša navika, vrijeme je da je napustite. Pranje piletine ne samo da ne uklanja bakterije ili patogene, već može povećati i rizik od kontaminacije.
"Pranjem sirove piletine vjerojatno ćete samo bakterije raširtiti po cijeloj kuhinji", kazao je prehrambeni stručnjak Eric Sieden.
Jedini doista učinkovit način da se riješite bakterija je kuhanje, a pravilo se odnosi i na sirovu ribu.
Crveno meso
Pranje crvenog mesa jednako je opasno kao i pranje piletine, u smislu širenja bakterija, a i dodajete mu dodatnu vlagu.
"Dodatna vlaga tokom pranja stvorit će paru koja će utjecati i na okus", upozorava Sieden.
Ako se ne možete riješiti ove navike, nakon što meso operete obrišete ga ubrusom i očistite sudoper i obližnje površine kuhinje. Ako planirate marinirati meso, uvijek ga čuvajte u frižideru.
Gljive
Kao i meso, i gljive smogu promijeniti okus ako su previše u vodi. Pranje u vodi ih ne čini opasnim.
"Većina kuhara će vam reći da nikada ne perete gljive kako biste ih očistili, već da ih obrišite vlažnim ubrusom, jer apsorbiraju vodu poput spužve", rekao je Sieden.
Salate
Proizvodi na kojima je označeno da su već oprani i salate jednostavno nema potrebe ponovo prati. Uštedite i svoje vrijeme i vodu. Uz to ćete imati i više vremena za pripremu ostatka ručka.
Jaja
Iako većina ljudi ne pere jaja, ipak ima onih koji to rade. Uostalom, preko njih prelaze kokoške, često se nalaze na podu itd. No to vas ne bi trebalo brinuti, naime sva jaja koja možete kupiti u marketu su već očišćena. Postoji posebna supstanca koja se u industrijskoj proizvodnji i prodaji stavlja na jaja, a njena namjena je zaštita jaja od bakterija. Voda uništava tu zaštitu pa jaja ne bi trebalo prati, već normalno kuhati i potom oguliti.
Tjestenina
Tek skuhanu tjesteninu nikada nemojte prati. Naime, tjestenina je mnogo ukusnija ukoliko je ne operete pod mlazom vode. Ispiranje tjestenine služi samo za ispiranje škroba s nje, što otežava prianjanje umaka na tjesteninu. Žitarice poput riže ili kvinoje, međutim, uvijek treba oprati vodom prije nego što ih počnete kuhati, kako biste dobili pravi okus i konzistenciju.