Ove ljetne deserte možete jesti bez grižnje savjesti: Pomažu stabilizaciji šećera u krvi
Ljeto je savršeno vrijeme za uživanje u osvježavajućim i ukusnim desertima koji neće narušiti vaše zdravlje i ciljeve mršavljenja.
Ljeto je savršeno vrijeme za uživanje u osvježavajućim i ukusnim desertima koji neće narušiti vaše zdravlje i ciljeve mršavljenja.
Vasina torta je tradicionalni balkanski desert. Prema legendi, nastala je kao znak zahvalnosti punice prema zetu Vasi iz Paraćina, koji je svoju trudnu suprugu odveo ljekarima u Beč, jer su mu rekli da je trudnoća rizična. Supruga je rodila zdravo dijete, a punica je napravila čuvenu tortu.
Šaumrole je poznata austrijska poslastica, koja se vrlo često pripremala i u Jugoslaviji. Pravi se od lisnatog tijesta i kreme od vanilije.
Iako se raspucanci tradicionalno prave od čokolade, možete ih napraviti i s okusom limuna. Ovi suhi kolačići od kojih će zamirisati cijeli dom, izvana su hrskavi, a iznutra mekani.
Torta od keksa i čokolade se ne peče i ne kuha pa je iz tog razloga idealna i one koji nisu najspretniji u pripremanju obroka. Za njenu pripremu potrebno je samo 15 minuta.
Kuglice na štapićima ili takozvani "cake pops" sve su popularniji desert na rođendanskim zabavama. Spremaju se vrlo jednostavno i potrebno je samo nekoliko sastojaka.
Ukoliko volite deserte s jabukama, ovo je vjerovatno najjednostavniji kolač kojeg možete napraviti, a možete ga dodatno obogatiti uz kuglu sladoleda.
Dunavski valovi je desert koji je postao popularan zahvaljujući svom izgledu. Naime, kolač se sastoji od dva biskvita, od kojih onaj tamniji podsjeća na valove. Poseban okus svakako daju višnje, koje su neizostavni dio ovog deserta.
Topljenik je starinski kolač od oraha u kojem će uživati svi oni koji vole slatke i sočne kolače. Zbog naziva mnogi vjeruju da potiče iz Bosne, ali neki ljudi smatraju da zapravo potiče iz Turske.
Sacher torta je jedna od najpoznatijih slastica, a potiče iz Austrije. Iako je riječ o čokoladnoj torti, njena prepoznatljivost dolazi po tome što se dodaje džem od marelice.