Bezglutenski brownie sa rogačem
Ljeto je iza ugla, ali nas kišovito i hladno vrijeme mami pod dekicu te budi žudnje za mirisnim kolačima iz rerne.
Ljeto je iza ugla, ali nas kišovito i hladno vrijeme mami pod dekicu te budi žudnje za mirisnim kolačima iz rerne.
Donosimo vam recept za omiljeni bosanski desert, sa puno manje šećera nego po tradicionalnoj recepturi.
Granola je hrskava mješavina zobenih pahuljica i orašastih plodova, mješavina kao musli zaslađen medom, šećerom ili nekim sirupom i ispečen u rerni.
Možda ste već čuli za lužnatu i kiselu hranu ili pH mjeru aciditeta odnosno alkaliteta. Ako niste, ovako se vrednuje: voda se smatra neutralnom i njena pH vrijednost je 7,0. Sve niže od te sedam smatra se kiselo, a iznad alkalno (lužnato).
Jabuka je naše domaće supervoće. Pravi je heroj, ali to ne znači ako pojedete jednu jabuku da će vam riješiti sve tegobe.
U proljeće nam je potrebno više energije, ali i jak imunitet koji će štititi od prehlade i gripe.
Sirove, brze i bez glutena - zato je lako odlučiti se šta izabrati za zdravi desert ili užinu uz trening. Potrebno vam je samo šest sastojaka i 10 minuta.
Ovaj recept može poslužiti kao obrok za jednu osobu ili kao desert za dvoje. Ne sadrži puno kalorija, jer nema masnoća. Ako vam to nije važno, vi dodajte jednu ili dvije kašike putera od indijskih oraha, da sladoled bude puniji i kremastiji.
Torta bez šećera, brašna i jaja, koja se ne peče i jednostavna je za napraviti.
Indijski oraščići zapravo nisu orasi. Oni su sjemenka jabuke koja raste u Indiji, Africi i Brazilu.